NRK Meny
Normal

- Feilslått Grieg-markering

Edvard Grieg har ikke skrevet nok interessant musikk til å tåle enda en markering. Det mener komponist Glenn Erik Haugland.

Komponist Glenn Erik Haugland
Foto: Ballade

I 1993 feiret norsk musikkliv at det var 150 år siden Griegs fødsel, og nå, 14 år senere, skal han og musikken hans markeres på ny.  Denne gang fordi det 100 år siden komponisten døde. Komponist Glenn Erik Haugland mener det nå blir for mye markering av Grieg. 

-  Griegs musikk kan deles inn i  to kategorier -en med god musikk, og en med mindre god. Den gode delen består kun av en håndfull verker - ikke mer. Mye av den øvrige musikken tilsvarer mer vår tids popmusikk med enkle melodier. Grieg har rett og slett ikke skrevet nok god musikk til å bli storstilt markert igjen allerede nå, sider Haugland til Kulturnytt.

Feil pengebruk

Han peker på det faktum at det er bevilget 12 millioner kulturpolitiske kroner til markeringen, noe han mener er alt for mye.

- Markeringen framstår som en markedsføring av Griegs musikk, og da er 12 millioner kroner alt for mye å bruke, sier Haugland.

Han mener også at det klassiske musikkmiljøet  markerer  for mange jubileer, i stedet for å se framover.

- Det sender feil signal, og miljøet framstår som tilbakeskuende, sier han.  

Vil se framover

 

Direktør Grieg07, Ragna Sofie Grung Moe
Foto: Thor Brødreskift

Direktør for stiftelsen Grieg07, Ragna Sofie Grung Moe mener det er all grunn til å sette lys på Griegs musikk i år også.

- Griegs musikk trollbinder, ikke minst i utlandet. Vi ønsker å bruke denne mangetismen til å skape en bevissthet om historisk tilhørighet, og gi ambisjoner for fremtiden. Vi vil ikke presse inn Grieg, men undersøke hva folk lytter til i dag,  bruke Grieg-året til å sette fokus på det nye.

Grung Moe sier at målgruppen for Grieg-markeringen er et nytt og yngre publikum.

- Vi arbeider ikke for kjernen av Grieg-kjennere. Vi ønsker å aktualisere arven bl.a. med forskningskonferanser, sier hun. 

Profileringsproblem

Haugland mener Grieg07 har et profileringsproblem dersom de ønsker et mer nyskapende fokus.

-  Markeringen framstår utad som nok et jubileum, ikke noe nyskapende. Det er prisverdig om Grieg07 vil sette fokus på dagens musikk, men dette er ikke kommet godt nok fram, mener han.