- En parodi

Journalister sang bursdagssang for dronningen.

Dronning Sonja
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Carl-Erik Grimstad

Carl-Erik Grimstad

- Dette opptrinnet er en parodi på forholdet mellom journalister og kildene, mener Carl-Erik Grimstad, statsviter, forsker og tidligere soussjef på slottet.

Da dronningen avsluttet den offisielle feiringen av sin 70-årsdag i Arendal på fredag, valgte pressekorpset som hadde fulgt dronningens besøk å gi sin egen hyllest til jubilanten.

Sammenligner med sportsjournalistikk

Denne bursdagssangen er et uttrykk for celebritets-journalistikkens tvangstrøye, mener Carl-Erik Grimstad.

- På samme måte som i sportsjournalistikken oppheves distansen til kildene. Man blir i stedet en del av feiringen.

Et av eksemplene på dårlig journalistikk, er ifølge Grimstad at pressen ikke vurderer arrangementet og den betydningen det har for Norge.

- Når det blir sagt at dronningen er Europas fremste kongelige partyfikser, lurer jeg på om journalistene tenker på hva det betyr for Norge og hva det betyr for området som blir besøkt. Jeg etterlyser den kritiske distansen til stoffet.

- Humørløst

 - Dette høres humørløst ut, sier Sveinung Habbestad, nyhetsredaktør for TV 2-nyhetene.

- Jeg aner ikke om TV 2-journalister sang bursdagssang for dronningen. Men hvis du er på et sted og blir fanget inn i en sang som blir startet, er det vel normal folkeskikk å synge med. En folkefest som dronningens 70-årsfeiring er kanskje heller ikke anledningen hvor man er mest kritisk.

Slottsmiddager større problem

Astrid Gunnestad

Astrid Gunnestad

Foto: Sjur Sætre / NRK

Astrid Gunnestad, journalist i Norsk Ukeblad, har fulgt kongefamilien som journalist i flere år. Hun tror ikke at syngingen hindrer pressen i å si noe negativt om kongefamilien eller være objektiv i etterkant. Ifølge henner er pressens besøk på slottsmiddager langt mer problematisk.

- Vi vet jo at hver gang det er store fester, setter redaktørene det lengste beinet først og fyker opp på slottet. Jeg har selv sett mennesker som innrømmer at de er på middag på slottet, og så er de veldig positive etterpå. Det blir feil.

Kulturstrøm

  • Malte over kritisert gatekunst

    Lørdag kveld forsvant veggmaleriet av den jødisk-ortodokse mannen fra lekeplassen i Bergen. – Bør tenke seg nøye om før man tar ned et kunstverk, sier advokat og ytringsfrihetsekspert.

  • Bergen tok storeslem i korps-NM

    Bergen vant både innen brass og janitsjar i årets NM for skolekorps. Mesterkapet var digitalt. 66 skolekorps leverte inn bidrag.

    I 1. divisjon janitsjar tok Bergenskorpsene alle de tre første plassene og tapetserte pallen. Midtun Skoles Musikkorps vant, foran nabokorpset Skjold Skoles Musikkorps. Ulriken Janitsjar tok siste plassen på podiet.

    I 2. divisjon brass gikk Skodvin Skulemusikk til topps, med nyskrevet stykke av Kjetil Djønne.