- En parodi

Journalister sang bursdagssang for dronningen.

Dronning Sonja
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Carl-Erik Grimstad

Carl-Erik Grimstad

- Dette opptrinnet er en parodi på forholdet mellom journalister og kildene, mener Carl-Erik Grimstad, statsviter, forsker og tidligere soussjef på slottet.

Da dronningen avsluttet den offisielle feiringen av sin 70-årsdag i Arendal på fredag, valgte pressekorpset som hadde fulgt dronningens besøk å gi sin egen hyllest til jubilanten.

Sammenligner med sportsjournalistikk

Denne bursdagssangen er et uttrykk for celebritets-journalistikkens tvangstrøye, mener Carl-Erik Grimstad.

- På samme måte som i sportsjournalistikken oppheves distansen til kildene. Man blir i stedet en del av feiringen.

Et av eksemplene på dårlig journalistikk, er ifølge Grimstad at pressen ikke vurderer arrangementet og den betydningen det har for Norge.

- Når det blir sagt at dronningen er Europas fremste kongelige partyfikser, lurer jeg på om journalistene tenker på hva det betyr for Norge og hva det betyr for området som blir besøkt. Jeg etterlyser den kritiske distansen til stoffet.

- Humørløst

 - Dette høres humørløst ut, sier Sveinung Habbestad, nyhetsredaktør for TV 2-nyhetene.

- Jeg aner ikke om TV 2-journalister sang bursdagssang for dronningen. Men hvis du er på et sted og blir fanget inn i en sang som blir startet, er det vel normal folkeskikk å synge med. En folkefest som dronningens 70-årsfeiring er kanskje heller ikke anledningen hvor man er mest kritisk.

Slottsmiddager større problem

Astrid Gunnestad

Astrid Gunnestad

Foto: Sjur Sætre / NRK

Astrid Gunnestad, journalist i Norsk Ukeblad, har fulgt kongefamilien som journalist i flere år. Hun tror ikke at syngingen hindrer pressen i å si noe negativt om kongefamilien eller være objektiv i etterkant. Ifølge henner er pressens besøk på slottsmiddager langt mer problematisk.

- Vi vet jo at hver gang det er store fester, setter redaktørene det lengste beinet først og fyker opp på slottet. Jeg har selv sett mennesker som innrømmer at de er på middag på slottet, og så er de veldig positive etterpå. Det blir feil.

Kulturstrøm

 • Åpner for store produksjoner

  Storbritannia vil åpne opp for at utvalgte internasjonale sportsbegivenheter og store film- og TV-produksjoner skal få grønt lys til tross for koronaviruset. Blant annet har de snakket med Tom Cruise om å gjenoppta «Mission Impossible»7 og 8.

 • Seter revet på Dovrefjell

  Rivingen av Bentdalssetra på Dovrefjell er nå gjennomført. Dermed står bare en av de to Vesllie-setrene på Dovrefjell igjen. Det skriver Nationen. Planen var å sanere hele setergrenda, men Rolstadsetra blir stående etter at rivingsplanene møtte stor motstand.

 • Tar over rollen i «The Crown»

  Den britiske skuespilleren Lesley Manville skal spille dronning Elizabeths søster, prinsesse Margaret, i den femte og avsluttende sesongen av TV-serien «The Crown». Manville tar dermed over stafettpinnen fra Helena Bonham Carter, som i sin tur tok over rollen fra Vanessa Kirby (NTB).

  Lesley Manville
  Foto: Laurie Sparham / Scanpix