Normal

- En parodi

Journalister sang bursdagssang for dronningen.

Dronning Sonja
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Carl-Erik Grimstad

Carl-Erik Grimstad

- Dette opptrinnet er en parodi på forholdet mellom journalister og kildene, mener Carl-Erik Grimstad, statsviter, forsker og tidligere soussjef på slottet.

Da dronningen avsluttet den offisielle feiringen av sin 70-årsdag i Arendal på fredag, valgte pressekorpset som hadde fulgt dronningens besøk å gi sin egen hyllest til jubilanten.

Sammenligner med sportsjournalistikk

Denne bursdagssangen er et uttrykk for celebritets-journalistikkens tvangstrøye, mener Carl-Erik Grimstad.

- På samme måte som i sportsjournalistikken oppheves distansen til kildene. Man blir i stedet en del av feiringen.

Et av eksemplene på dårlig journalistikk, er ifølge Grimstad at pressen ikke vurderer arrangementet og den betydningen det har for Norge.

- Når det blir sagt at dronningen er Europas fremste kongelige partyfikser, lurer jeg på om journalistene tenker på hva det betyr for Norge og hva det betyr for området som blir besøkt. Jeg etterlyser den kritiske distansen til stoffet.

- Humørløst

 - Dette høres humørløst ut, sier Sveinung Habbestad, nyhetsredaktør for TV 2-nyhetene.

- Jeg aner ikke om TV 2-journalister sang bursdagssang for dronningen. Men hvis du er på et sted og blir fanget inn i en sang som blir startet, er det vel normal folkeskikk å synge med. En folkefest som dronningens 70-årsfeiring er kanskje heller ikke anledningen hvor man er mest kritisk.

Slottsmiddager større problem

Astrid Gunnestad

Astrid Gunnestad

Foto: Sjur Sætre / NRK

Astrid Gunnestad, journalist i Norsk Ukeblad, har fulgt kongefamilien som journalist i flere år. Hun tror ikke at syngingen hindrer pressen i å si noe negativt om kongefamilien eller være objektiv i etterkant. Ifølge henner er pressens besøk på slottsmiddager langt mer problematisk.

- Vi vet jo at hver gang det er store fester, setter redaktørene det lengste beinet først og fyker opp på slottet. Jeg har selv sett mennesker som innrømmer at de er på middag på slottet, og så er de veldig positive etterpå. Det blir feil.

Kulturstrøm

 • Cosby-dommen ventet tirsdag

  Rettsdagen i saken mot skuespilleren og komikeren Bill Cosby i er avsluttet i Pennsylvania. Dommen er ventet tirsdag. Aktoratet ber om mellom fem og ti års fengsel for 81-åringen, som er funnet skyldig i flere tilfeller av seksuelle overgrep.

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad