- En modig og storslått åpningsseremoni

Det var et utradisjonelt, men godt valg å baserer hele åpningsseremonien på russiske kulturuttrykk, sier en av Norges fremste TV-produsenter til NRK. Han er spesielt imponert over ballettdanserne, men ikke nervene til Putin.

– Dette var rett og slett storslått, sier Odd Arvid Strømstad, erfaren TV-produsent for store arrangementer som Nobelkonserten, Spellemann og Melodi Grand Prix, til NRK.no.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal vaiet flagget da den norske troppen entret stadion.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

I dag gikk startskuddet for OL i Sotsji med en storslagen åpningsseremoni. Åpningen gikk ikke helt etter plan da en av OL-ringene nektet å åpne seg. Men ellers gikk åpningen over all forventning, mener Strømstad.

– Det var interessant å se en mer kulturell seremoni, fra et område vi ikke er så vant til å oppleve kulturen til. De siste OL-seremoniene har basert seg på vestlig kultur. Men jeg er glad for at Russland ikke prøvde seg på å lage dårlige kopier av popmusikk, men brukte sin kulturhistorie, som jo er utrolig rik, sier Strømstad.

Danset Russlands historie

Åpningsforestilling fikk navnet «Russiske drømmer» og bestod av musikk, dans og lysshow. Hoveddelen bestod av at noen av landets mange primaballerinaer danset seg gjennom Russlands historie.

Det startet med en klassisk ballett som symboliserte fyrstetiden, deretter glei både historiefortellingen og bevegelsesmønsteret over i et mer moderne uttrykk, før danserne utviklet en kaotisk samtidsdans som skulle representere fremveksten av det moderne Russland.

Odd Arvid Strømstad

TV-produsent Odd Arvid Strømstad er imponert over den russiske åpningsseremonien.

Foto: Dinamo Story

– Det ble kanskje litt propagandashow. Samtidig var det en kulturopplysning som sier noe om at Russland har en stor og rik kultur, noe det er fort å glemme siden Sovjet har vært så lukket, mener Strømstad.

– Jeg synes det var modig å basere seg på sin egen kultur og ikke tilpasse seg det vestlige. Det er litt uvanlig, men de gjorde det veldig bra.

Avslutter på isen

Etter ballettforestillingen ble de 22. olympiske leker åpnet av Russlands president Vladimir Putin.

Strømstad som er vant til å følge nervøse artister på store direktesendte TV-show, mener at Putin virket nervøs.

– Dette er en sammenheng som er større enn selv det han er vant til, og det kunne man merke, sier Strømstad.

Hele seremonien ble avsluttet med skøyteløpere på isen før et lysshow tar over, OL-fakkelen føres inn på stadion og ilden tennes.

Strømstad mener at showet lover godt for de videre lekene.

Musikk av lesbisk band

Russland-forsker Natalia Moen-Larsen ved NUPI er også imponert over showet.

– Jeg synes at det var veldig vakkert, og en stereotypisk og trygg framstilling av Russland med vekt på språk, litteratur, ballett, høykultur og kunst, sier hun til NRK.no.

Hun trekker frem at seremonien også på en indirekte måte adresserte Russlands harde linje overfor homofile.

– Det russiske landslaget marsjerte ut til T.A.T.U-sangen «Not gonna get us». Dette kan ha vært et standpunkt, både fordi T.A.T.U er et band som fokuserte på lesbisk kjærlighet, og på grunn av det sangnavnet betyr, mener hun.

– Det jeg la merke til var at de ikke fokuserte noe særlig på de fleretniske gruppene som bor i Russland. Det var et lite innslag i begynnelsen, men ikke noe mer enn det.

OL-festen varer fram til 23. februar, og har en prislapp på over 300 milliarder kroner.

Kulturstrøm

 • Klassisk musikkpodkast for barn

  David Williams har laget en ny podkastserie om klassisk musikk for barn på Classic FM. «Marvellous Musical Podcast» ligger nå ute med 10 episoder. Her er det snakk om musikk fra filmer som «Star Wars» og «Harry Potter», men også Brahms, Chopin og Beethoven med tema snodige instrumenter. Skuespilleren og TV-profilen er best kjent i Norge som barnebokforfatter, blant annet med «Den rikeste gutten i verden» og «Gangsterbestemor».

  Harry Potter
  Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge
 • Fikser på handlingen i ny Bond-film

  Manusforfatteren Scott Z. Burns er hyret inn for å skrive om manuset til det som skal bli den 25. filmen om James Bond. Grunnen er at regissør Cary Fukunaga ikke er fornøyd med manuset i sin nåværende form, skriver The Playlist. Burns har fikset på manusene til «Ocean's 12», «Widows» og «Rogue One» tidligere, selv om arbeidet har vært ukreditert.

 • Collins-søstre får TV-serie

  Livene til søstrene Joan Collins og Jackie Collins skal bli TV-serie. 85 år gamle Joan Collins er kjent fra «Dynastiet» på 1980-tallet, og fremdeles aktiv i jobb med roller i blant annet «American Horror Story». Forfatteren Jackie Collins, som blant annet skrev «Lady Boss», døde i 2015. Men døtrene hennes har gitt sin velsignelse til serien. Ifølge Variety har serien fått arbeidstittelen «Joan & Jackie», og skal følge søstrene fra etterkrigstidens London til å bli henholdsvis Hollywood-stjerne og litterær bestselger. (NTB)

  Jackie Collins og Joan Collins
  Foto: Evan Agostini / NTB Tema