NRK Meny
Normal

- En klassiker!

Tcheka fra Kapp Verde er ikke lenger ung og lovende. Hans virtuose gitarspill har gått opp i en høyere enhet med poesien og den stemmen han fremfører den med. Tcheka har rett og slett slått ut i full blomst.

 

Platecover, Tcheka: ”Lonji”

Tcheka: ”Lonji” Lusafrica.

Det virker som om Kapp Verde er inne i en musikalsk gullalder. 16 år etter at Cesaria Evora satte den lille øygruppa vest av Afrika på det musikalske verdenskartet, vokser en ny generasjon frem, med ett øre på øygruppens musikalske historie og det andre på hele den store verden.

Det virker som om Kapp Verde er inne i en musikalsk gullalder. 16 år etter at Cesaria Evora satte den lille øygruppa vest av Afrika på det musikalske verdenskartet, vokser en ny generasjon frem, med ett øre på øygruppens musikalske historie og det andre på hele den store verden.

Fremste representant

Og Tcheka er den mest fantastiske av dem alle. Hans status som en glitrende gitarist, ofte brukt av andre sangere på Kapp Verde, har stått i veien for hans egenskaper som sanger, og hvilke poetiske kvaliteter han bærer. Det bør det være slutt på. Lonji bør bli Tcheka store gjennombrudd.

Han er en bærer av tradisjon, Tcheka. Kapp Verdes mange rytmer strømmer lekent ut av hans akustiske gitar, virtuost og antydende, men aldri bare for å vise seg frem. Gitarspillet hans er alltid en del av en helhet hvor stemmen og poesien løfter musikken opp over det ordinære, av og til over i det sublime. Og selv om alle Kapp Verdes vakre rytmeverden er her, med batuku, funaná, morna og coladeira i fundamentet, flyr Tcheka ut i verden.

Små viktige detaljer

Faktisk har han vært i Brasil og fått produsenthjelp av Brasils superstjerne Lenine til å realisere dette meget ambisiøse verk. For ambisiøst er det. Ikke bare i form av briljant gitarspill, lekent vokalbruk og poesi med røtter og dybde, Lenine tilfører produksjonen et vell av små detaljer som stiger frem av lydbildet og setter seg i øregangen. Viktige detaljer, som likevel ikke fjerner fokus fra hva Tchekas musikk handler om. Livet selv.

Tcheka er fra Santiago, øya på Kapp Verde som ligger nærmest Afrika og huser hovedstaden Praia. Kulturen her er distinkt forskjellig fra øyene i nord, hvor innflytelsen fra Afrika er mindre, og Brasil har desto større påvirkning på Cesaria Evoras verdensberømte og sørgmodige mornas. Tcheka er nærmere Afrika, og det er i fortellingene hans man merker Afrika best.

Han er som en vestafrikansk griot, og forteller historier med moralsk autoritet og poetisk kraft. Musikalsk er han langt mer global i sitt uttrykk, og henter like gjerne inn brasilianske elementer og innslag av jazz for å gi dybde til egne musikalske røtter. Og han er en stor musiker, Tcheka, men først og fremst er han en sanger som tør leke seg, og som har stemmen til å bære ham gjennom krumspringene han tar. Han har gitt ut en plate som kommer til å leve lenge. Rett og slett en klassiker.

 

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.