- En katastrofe for operaen

- Åpningsforestillingen til den nye operaen i Bjørvika henger i en tynn tråd, mener regissør for åpningsforestillingen, Stein Winge. Men byggherre Statsbygg sier de er i rute.

Stein Winge
Foto: Foto Morten Holm / Scanpix

Reaksjonen kommer etter at Statsbygg har gitt beskjed om at den teknisk spektakulære åpningsforestillingen Jorden Rundt på 80 dager må endres på grunn av at det teknisk avanserte scenegulvet angivelig ikke kommer til å stå ferdig til åpningen 12. april neste år.

- Dette er en katastrofe for oss og for operaen. Vi kan ikke plutselig finne på noe nytt på to uker, sier Winge.

- Operaen står i fare

Jorden rundt på 80 dager skulle være en bred familieforestilling. Den skulle vise operaen med alle dens muligheter og ha en åpen favn ut til publikum. Winge mener at det ikke bare er hans forestilling som får svi når operaen nå ikke blir ferdig i tide.

- Dette går også ut over forestillingen som skulle komme etter oss, den skulle også bruke gulvet, så dette handler ikke bare om vår forestilling, det er hele operaen som står i fare, sier Winge.

- Blir ferdig

Statsbygg, på sin side, mener at reaksjonen er uberettiget.

- Det er en stor sikkerhets- og organisasjonsmessig utfordring å ta et av Europas mest avanserte teatertekniske utstyr i bruk - veldig forskjellig fra det tekniske utstyret i dagens operahus, sier prosjektdirektør Roar Bjordal i Statsbygg.

De mener at det ikke er noen tvil om at operaens scenegulv og underscene blir ferdig som opprinnelig planlagt. Statsbygg har imidlertid rådet operaen til ikke å ta i bruk det aller mest teknisk avanserte scenetekniske utstyret før de som skal operere maskineriet er blitt godt kjent med teknikken.

- Komplisert mekanikk

Det mener Winge ikke er godt nok.

- Blant annet skulle man bruke kjelleren. Det skulle komme forskjellige ting opp fra gulvet ved hjelp av heiser som gjør det hele elegant og moderne. Dette er noe du finner i operahus rundt hele verden. Dette er komplisert mekanikk, og noe vi har bygget forestillingen rundt, sier Winge og legger til:

- Skal man gjøre jorden rundt på 80 dager er det ca 46 steder man skal. Man kommer ikke jorden rundt på 80 dager med en stående dekorasjon, for å si det sånn, sier Winge.

- Det reneste tøv

Han synes det er meningsløst at operahuset åpner et halvt år før planen.

- Huset skulle stå ferdig i september-2007. Så fikk vi beskjed om at alt skulle være klart i april, noe som nå viser seg å være det reneste tøv, sier Winge.

- Åpningen står på spill

Komponist Gisle Kverndokk ble mildt sagt overrasket da han fikk høre at scenen er forsinket.

- Dette er veldig skuffende. Spesielt når de fremskynder åpningen fordi alt skal være klart. Jeg håper at de legger til rette for en produksjon som blir sånn den var ment til å være, sier Kverndokk.

Han tør ikke å spå hvordan forestillingen nå vil bli. Men Winge er klar i sin tale.

- Hele åpningen står på spill, sier han. 

 

Kulturstrøm

  • «Norsk» James Bond-film lanseres

    Tittelen og skuespillerne i James Bond-filmen som delvis er spilt inn i Nittedal i Akershus, blir offentliggjort torsdag på et «ikonisk 007-sted». Filmen er den 25. om verdens mest berømte etterretningsagent.

  • Advarer mot TV-titting for babyer

    Babyer under ett år bør ikke se på elektroniske skjermer i det hele tatt, anbefaler Verdens helseorganisasjon (WHO). Barn under fem år bør unngå passiv skjermtitting i mer enn én time daglig. Det er første gang FN-organisasjonen mener noe om hvor mye småbarn bør se på TV eller andre skjermer.

Flere kulturnyheter