Hopp til innhold

- En fantastisk dag!

Professor Egil Lillestøl er en av ti nordmenn som jobber med gigantprosjektet utenfor Geneve som skal gjenskape "The big bang". Så langt har alt gått over all forventning mener han.

Magnet senkes ned i bakken ved CERN
Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP

- Det er det mest kompliserte menneskeheten noen gang har laget, og så klarer man å få det i gang som bestilt. Etter litt fingertrøbbel så virket alt sammen i dag, sier Lillestøl som også er professor på Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen

Egil Lillestøl

Egil Lillestøl.

Foto: NRK

Forskerne ved CERN-laboratoriet utenfor Geneve skal prøve å gjenskape "The big bang". 8000 forskere jobber med prosjektet, som foregår i en 27 kilometer lang elipseformet tunell 90 meter under jorden på grensen mellom Sveits og Frankrike. Tunellen inneholder en partikkelgenerator hvor man skal få partikler til å fyke rundt i nesten lysets hastighet.

SVEIP I NETT-TV: Gjenskaper "The big bang"

- I dag er det å få maskinen i gang. I neste omgang skal en akselerere protoner i veldig høye hastigheter. Så skal disse kollidere. Da lager men enorme energikonsentrasjoner på et bittelite område på størrelse med et proton, forklarer Lillestøl. Forskerne håper å kunne lære mer om hva universet består av og hvordan det har blitt til.

LES: Kan finne svaret

- Det har vært forferdelig spennende, det har gått kaldt nedover ryggen på mange. I går kveld hadde de en generalprøve og da fikk de det ikke til. Man begynnte å ane at dette kunne bli en fiasko av dimensjoner. Operatørene av akselleratoren var veldig nevøse, og det hjalp ikke at 17 tv-selskaper gikk direkte fra kontrollrommet i dag. Litt etter litt fikk en det til og til slutt klarte man å få stålen igang i en retning.

- I alle aspeker er dette fantastisk. Det er et teknisk vidunder som er skapt av mennesker fra hele verden. Alt fungerer som et hele og alle arbeider for å nå målene, og stemningen er så til de grader på topp nå som man ser at vi får det til, smiler Lillestøl.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober