Hopp til innhold

- E-bøker må selges billig

Til høsten kommer nye norske bøker i digital form. Men hva er rimelig pris for en e-bok? 20 prosent mindre enn papirboken, eller halvparten så mye?

E-bok

Kindle er Amazons egen leser for e-bøker (ikke i normalt salg i Norge).

Foto: LUCAS JACKSON / REUTERS

Bokbransjen selge e-bøkene mye billigere enn papirbøker, mener Martin Grüner Larsen, journalist i Klassekampens bokmagasin.

Martin Grüner Larsen

Martin Grüner Larsen, journalist i Klassekampens bokmagasin.

Foto: Martin Grüner Larsen / CC-BY-SA

Hva mener du er riktig pris på en e-bok? Si din mening under artikkelen.

Norsk e-bokmarked

Høsten 2009 får vi et digitalt bokmarked i Norge. Norske forlag skal for første gang tilby nye bøker til digital nedlasting. I november lanseres et felles digitalt boklager som 150 forlag og bokhandlere samarbeider om.

Til å begynne med vil tilbudet utgjøre bare én promille av dagens bokmarked. Men norske forlag er utålmodige. I USA har salget av nedlastbare bøker økt med over 100% på ett år. 750 millioner e-bøker ble solgt i fjor.

Kristenn Einarsson

Kristenn Einarsson, direktør i De Norske Bokklubbene

Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / SCANPIX

- Jeg håper at fra og med i høst skal alle nyutgitte norske bøker være tilgjengelige som e-bok. Dessuten at minst 1000 tidligere utgivelser ligger klar. Om ett års tid bør 10.000 e-bøker være tilgjengelige på norsk, sier Kristenn Einarsson, direktør i De Norske Bokklubbene.

Men hva er riktig pris på en e-bok?

Kristenn Einarsson mener en digital bok bør koste rundt 20% mindre enn papirutgaven. Jørgen Klafstad, forlagsredaktør i NRK Aktivum, mener riktig pris er lavere enn som så.

- I starten bør e-bøker koste 30 prosent mindre enn vanlige bøker, kanskje bør de være enda billigere.

Dessuten mener Klafstad at bransjen bør diskutere med myndighetene for å sikre en fast pris på e-bøkene slik det er på fysiske bøker.

Jørgen Klafstad

Jørgen Klafstad, forlagsredaktør i NRK Aktivum

Kulturminister Trond Giske vil ikke ha en klar oppfatning om hva som er riktig pris på en e-bok. - Staten er i prinsippet interessert i at vil at folk skal få bøkene så billig som mulig. Samtidig må det koste så mye at forlagene vil satse på å gi ut mange bøker. Og forfatterne og de andre som har bidratt til å få bøkene ut må få betalt for jobben, mener kulturministeren.

- Umoralsk

Martin Grüner Larsen, journalist i Klassekampens bokmagasin, mener prisen på e-bøker må gjenspeile at de er billigere å produsere.

- Det er umoralsk å drive med bevisst overprising.

En e-bok koster kanskje 30-50 prosent mindre å produsere enn en vanlig bok, og det må vises på prisen, sier Grüner Larsen. - Hvis forlagene samarbeider om å holde prisen kunstig høy, er det kartellvirksomhet. Men man kan også tenke seg at ett forlag setter prisen mye lavere, og dermed tjener på det.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.