- E-bøker må selges billig

Til høsten kommer nye norske bøker i digital form. Men hva er rimelig pris for en e-bok? 20 prosent mindre enn papirboken, eller halvparten så mye?

E-bok

Kindle er Amazons egen leser for e-bøker (ikke i normalt salg i Norge).

Foto: LUCAS JACKSON / REUTERS

Bokbransjen selge e-bøkene mye billigere enn papirbøker, mener Martin Grüner Larsen, journalist i Klassekampens bokmagasin.

Martin Grüner Larsen

Martin Grüner Larsen, journalist i Klassekampens bokmagasin.

Foto: Martin Grüner Larsen / CC-BY-SA

Hva mener du er riktig pris på en e-bok? Si din mening under artikkelen.

Norsk e-bokmarked

Høsten 2009 får vi et digitalt bokmarked i Norge. Norske forlag skal for første gang tilby nye bøker til digital nedlasting. I november lanseres et felles digitalt boklager som 150 forlag og bokhandlere samarbeider om.

Til å begynne med vil tilbudet utgjøre bare én promille av dagens bokmarked. Men norske forlag er utålmodige. I USA har salget av nedlastbare bøker økt med over 100% på ett år. 750 millioner e-bøker ble solgt i fjor.

Kristenn Einarsson

Kristenn Einarsson, direktør i De Norske Bokklubbene

Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / SCANPIX

- Jeg håper at fra og med i høst skal alle nyutgitte norske bøker være tilgjengelige som e-bok. Dessuten at minst 1000 tidligere utgivelser ligger klar. Om ett års tid bør 10.000 e-bøker være tilgjengelige på norsk, sier Kristenn Einarsson, direktør i De Norske Bokklubbene.

Men hva er riktig pris på en e-bok?

Kristenn Einarsson mener en digital bok bør koste rundt 20% mindre enn papirutgaven. Jørgen Klafstad, forlagsredaktør i NRK Aktivum, mener riktig pris er lavere enn som så.

- I starten bør e-bøker koste 30 prosent mindre enn vanlige bøker, kanskje bør de være enda billigere.

Dessuten mener Klafstad at bransjen bør diskutere med myndighetene for å sikre en fast pris på e-bøkene slik det er på fysiske bøker.

Jørgen Klafstad

Jørgen Klafstad, forlagsredaktør i NRK Aktivum

Kulturminister Trond Giske vil ikke ha en klar oppfatning om hva som er riktig pris på en e-bok. - Staten er i prinsippet interessert i at vil at folk skal få bøkene så billig som mulig. Samtidig må det koste så mye at forlagene vil satse på å gi ut mange bøker. Og forfatterne og de andre som har bidratt til å få bøkene ut må få betalt for jobben, mener kulturministeren.

- Umoralsk

Martin Grüner Larsen, journalist i Klassekampens bokmagasin, mener prisen på e-bøker må gjenspeile at de er billigere å produsere.

- Det er umoralsk å drive med bevisst overprising.

En e-bok koster kanskje 30-50 prosent mindre å produsere enn en vanlig bok, og det må vises på prisen, sier Grüner Larsen. - Hvis forlagene samarbeider om å holde prisen kunstig høy, er det kartellvirksomhet. Men man kan også tenke seg at ett forlag setter prisen mye lavere, og dermed tjener på det.

Kulturstrøm

 • 6-er til nytt Billie Eilish-album

  Billie Eilish er stemmen til en hel generasjon, og hun behandler det ansvaret med et enormt talent, stor respekt og uredd nyskapelse på albumet «Happier Than Ever», ifølge NRKs musikkritiker Espen Borge. Terningkast 6.

  Plateomslag til albumet "Happier than ever" av Billie Eilish
  Foto: Universal
 • Første kvinnelige «Doctor Who» ut

  Jodie Whittaker, som har spilt den 13. doktoren i serien, har vært i rollen siden 2017. Variety skriver at hun nå forlater den suksessfulle BBC-serien, som har blitt sendt siden 1963. Whittaker var den første kvinnelige doktoren i rollen.

  Jodie Whittaker
  Foto: MAX NASH / AFP