NRK Meny
Normal

- Ditlev-Simonsen sa ja til statuen

Ordfører i Oslo, Per Ditlev-Simonsen, godkjente den omstridte Olav-statuen på en inspeksjon i Italia. Det sier dokumentarfilmskaperen Dan Young.

Knut Steens statue av kong Olav
Foto: Oslo kommune

Han jobber med en dokumentar om billedhogger Knut Steen, og har fulgt arbeidet med statuen.

Young mener ordfører i Oslo, Per Ditlev-Simonsen godkjente statuen i en tale han holdt under en festmiddag da han og representanter for kommunen var på befaring i Italia for to år siden.

- Feigt

Per Ditlev-Simonsen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I seks år har billedhogger Knut Steen jobbet med den 7,5 meter høye statuen av kong Olav som skulle stå utenfor rådhuset i Oslo. Men i går kom den endelige beskjeden om at kommunen ikke vil ha den.

- Å ikke gjøre noe med statuen synes jeg er feigt, for statuen var godkjent. Dessverre hadde jeg ikke med meg kameraet til middagen.

- Men da reiste Ditlev-Simonsen seg og godkjente skulpturen. Han sa at Knut Steen skulle fortsette arbeidet, og at dette var akkurat det de hadde tenkt seg, sier Young.

Avviser påstanden

Statuen er blitt hardt kritisert for å framstille kong Olav mer som en diktator enn en folkekonge, der han står med hevet høyre hånd.

Ordfører Per Ditlev-Simonsen avviser at han godkjente statuen.

- Det er ikke riktig. Men det er klart at vi kan ha uttrykt forhåpninger. På det tidspunktet trodde vi at Steen ville få til dette, sier Ditlev-Simonsen.