NRK Meny
Normal

- Dette minner om overvåkning

Endringer i åndsverksloven kan føre til at underholdningsindustrien kan ta et mer aktivt grep i jakten på nettpiratene. IT-bransjen tror endringsforslaget kan få store konsekvenser.

Pirate Bay

Pirate Bay er et av nettstedene som har irritert underholdningsbransjen i mange år. Med ny åndsverkslov på plass, håper bransjen å få stengt denne type nettsteder.

Foto: Fotomontasje

Bransjen har lenge ettersøkt tydeligere regelverk som skal gjøre det enklere å stanse personer som deler filer ulovlig på nettet.

I det nye endringsforslaget til åndsverksloven, som nettopp har vært ute på høring hos Kulturdepartementet, åpnes det for å blokkere nettsteder og registrere brukernes IP-adresser.

– Det er ulovlig å stjele

Ragnar Bjerkreim

Ragnar Bjerkreim i Tono ser ingen problemer med forslaget til ny åndsverkslov.

Foto: Sigbjørn Nedland / NRK

Åndsverksloven skal beskytte rettighetshavere mot misbruk av deres verk. Ragnar Bjerkreim er styreleder i både Norsk Komponistforening og bransjeorganet Tono. Han har lenge presset på for å få endret dagens lovverk, og ønsker endringene velkommen.

– Det er ulovlig å stjele, så om tyveriet skjer på nettet eller andre steder, spiller liten rolle. Det skulle bare mangle at dette ikke skulle medfører en straff, sier han til NRK.

– I dag har ikke myndighetene lov til å følge med på nettsteder der det ligger «tjuvgods», så vi mener en registrering av IP-adresser og stenging av nettsteder vil være viktige verktøy. I tillegg har vi foreslått en form for varselbrev, som brukerne får når de er på et ulovlig nettsted, forklarer Bjerkreim.

Frykter overvåkning

Torgeir Waterhouse

Torgeir Waterhouse i IKT Norge frykter misbruk av personopplysninger.

Foto: Knut Falch

Dette mener Torgeir Waterhouse i IT-næringens interesseorganisasjon IKT Norge, kan være starten på en farlig utvikling.

– At noen har gjort noe galt fra din IP-adresse, betyr ikke at det er du som står bak. Noen kan ha hacket nettet ditt uten at du vet det, sier Waterhouse til NRK.

Han mener forslaget kan få store konsekvenser, og ser det som starten på omfattende overvåkning og kartlegging av folks nettaktivitet.

– Virkemidlene som foreslås er så kraftige at dette enkelt kan misbrukes. Hvis IP-adresser blir loggført, kan denne informasjonen brukes mot deg senere. Derfor ser vi på dette som en form for overvåkning og sensur som lett kan brukes på feil måte.

Lover tett oppfølging

Bjørn Erik Thon

Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon, ser flere utfordringer i den nye loven.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Bjørn Erik Thon og Datatilsynet ser utfordringene med et nytt lovverk, men mener det er viktig å få ordentlige rammer på plass.

– Vi har våre betenkeligheter med dette, men tidligere har vi oppfordret til en lovavklaring. Det er positivt at det kommer klarere bestemmelser for nett, sier Thon.

– Her må man se hensynet til individet mot hensynet til en hel bransje i trøbbel, så vi kommer til å følge opp tett for å se hvordan dette håndheves.

Han mener underholdningsbransjens viktigste våpen er å utnytte teknologien, fremfor å bekjempe den.

– Underholdningsbransjen har i alle år kjempet mot piratene fremfor å lage gode tilbud, og det har vært en feilslått strategi. Vi mener at det viktigste middelet mot ulovlig nedlasting er å ha hovedfokus på nye tjenester, og det oppfordrer vi også til i vår henstilling til Kulturdepartementet.

Vil avlive nettmyte

Musikkbransjens talsmann Ragnar Bjerkreim mener det må både en lovbestemt regulering og en holdningsendring til for å få slutt på piratvirksomheten.

– Myten om at nettet skal være et frihetssted uten reguleringer må snart ta slutt. Vi trenger lover og regler på nett, slik det er ellers i et sivilisert samfunn.

– I dag har vi gode teknologiske løsninger i Spotify og Wimp, så jeg kan ikke se noen god grunn til at man skal fortsette å laste ned ulovlig.

Kulturdepartementet har ikke satt noen dato for når forslaget til ny åndsverkslov skal være klart.

Kulturstrøm

  • Politiet undersøker Avicii-dødsfall

    Politiet i Oman undersøker dødsfallet til den svenske DJ-en, musikeren og produsenten Tim Bergling, kjent som Avicii. – Vi har ikke mer informasjon om dødsfallet ennå, men jobber videre med det. Det er en prioritert sak, sier politiet til Expressen.

  • Madonna sørger over Avicii

    Tragisk, skriver popstjernen Madonna om den svenske DJ-en Aviciis død. De to samarbeidet om flere musikkprosjekter. Madonna delte et bilde av de to på sin Instagram-konto fredag kveld.

    Laster Instagram-innhold