Hopp til innhold

- Dette har vært et eventyr

967 000 fulgte avslutningen på «Lilyhammer», og det gjør serien til en av NRKs største dramasuksesser noensinne.

Video lily-ingrido-nett

Se avslutningsscenen fra Lilyhammer

Serien følger New York-gangsteren Frank Taglianos eventyr på Lillehammer, og har vært en kjempesuksess fra første episode. På onsdag ble den avsluttende episoden sendt på NRK, og serien avsluttet med bravur.

967 000 benket seg i går foran TV'en for å se hvordan Steve van Zandts norgesopphold ville ende.

Analysesjef i NRK, Kristian Tolonen, er svært begeistret for oppslutningen rundt «Lilyhammer»

– Rent seermessig har dette vært et eventyr. Serien har et snitt på 1 054 000, og det blir enda høyere om vi regner med alle som har sett den i opptak.

SE SERIEN I NETT-TV: «Lilyhammer»

LES OGSÅ: – Måtte løpe til bilen og varme seg hele tiden

Kun slått av «Himmelblå»

Dette fører serien helt i toppen av adelskalenderen over NRK-suksesser gjennom historien.

– «Lilyhammer» er den nest største dramasuksessen på NRK noensinne, bare slått av «Himmelblå». Men «Himmelblå» gikk i beste sendetid på søndag kveld, så utgangspunktet for å nå seerne har vært forskjellig.

Tolonen mener det er imponerende at den siste episoden fikk nesten en million seere, i en periode da kanalkampen er tøff.

– I starten av året er det et enklere klima ettersom mange av NRKs konkurrenter ikke har kommet med sine sterkeste kort enda. Men nå er konkurransen mye tøffere, så derfor er dette en sterk avslutning av «Lilyhammer», sier han til NRK.no.

LES OGSÅ: Mot ny sesong av «Lilyhammer»

«Lilyhammer» har truffet bredt, og favnet om store deler av seersegmentet. Og den treffer også blant målgrupper som vanligvis velger andre kanaler enn NRK.

– Spesielt gledelig er det at serien har nådd de yngre målguppene. Det har vært en oppslutning på 39 prosent blant de mellom 20 og 29, og dette er en gruppe NRK vanligvis sliter litt med.

SE I NETT-TV: «Lilyhammer»-gjengen hos «Lindmo»

Ble en nettsuksess

Serien har også vært en stor suksess på nett. NRKs analyseavdeling har regnet seg frem til at på det meste har 116 000 fulgt «Lilyhammer» i løpet av en uke.

Til sammen har serien hatt 2,3 millioner visninger, men det er uten at tallene for siste episode er regnet med. De vil ikke være klare før til neste uke.

Seriens suksess har ført til at både produksjonsselskapet Rubicon og NRK er lystne på å lage en sesong til av gangsterserien, så da vil det etter alt å dømme bli et etterlengtet gjensyn med Frank Tagliano og hans norske kompanjonger om en stund.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober