- Det kommer ikke til å flyte blod

Anne Grosvold lover en mykere tone enn i "Det svakeste ledd" når hun fra høsten av skal fylle stolen til Fredrik Skavlan.

Anne Grosvold
Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

I dag presenterte NRK sitt programtilbud for TV-høsten 2007.

Sentralt i sendeskjemaet står NRK-veteran Anne Grosvold, som skal fylle tomrommet etter Fredrik Skavlans "Først og Sist".

Grosvold fikk selv æren av å åpne seansen. Fra en scene innredet som et talkshow-studio, "grillet" hun noen av ansiktene du får se i NRK-ruta i høst.

 

Anne Grosvold intervjuer Anne B. Ragde og Linn Skåber

Anne Grosvold intervjuer Anne B. Ragde og Linn Skåber

Foto: NRK

 

Har begynt å føle presset

Til tross for at hun inntok programlederrollen fra start, var det liten tvil om at Grosvold selv er en av hovedattraksjonene i høstens sendeskjema.

Da Fredrik Skavlan i vår kunngjorde at han trakk seg som programleder for NRKs fredags-flaggskip, gikk diskusjonen vidt og bredt om hvem som kunne fylle fredagskongens sko.

Tore Strømøy og Noman Mubashir

Tore Strømøy og Noman Mubashir skal lede hvert sitt musikalske underholdningsprogram.

Foto: NRK

- Føler du presset?

- Det tror jeg alle som skal lage TV-program føler. Det er et press, fordi det foregår i det offentlige rom. Alle er invitert til å synes og mene noe om det du gjør, så det er klart det er press, sier NRK-veteranen, som ennå ikke har begynt å tenke på seertall.

- Om seertallene går opp eller ned eller holder seg stabile, tror jeg ikke skal bekymre meg om akkurat nå.

Anne Grosvold og Hans-Tore Bjerkaas

Kringkastningssjef Hans-Tore Bjerkaas fikk også en runde i stolen til Grosvold.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Andre i NRK og pressen vil nok bruke mye tid på det, men jeg fokuserer på å ha det morsomt på jobb.

- Blir ikke "Det svakeste ledd"

Grosvold har lang og variert erfaring fra statskanalen, fra harde nyhets- og debattprogrammer som Dagsnytt 18 og Redaksjon 21, til mykere prateprogrammer som Frokost-TV og Sommeråpent.

I 2004 viste hun frem en ny side av seg selv, som krass og nedlatende programleder for spørreprogrammet "Det svakeste ledd". Slik vil ikke "Grosvold" bli, lover hovedpersonen.

- Du kommer ikke til å se noe som ligner "Det svakeste ledd", det kan jeg garantere. Det skal ikke være tannløst, men det er fredagskveld, og jeg tror ikke akkurat blodet kommer til å flyte, sier Grosvold. 

Bygde-idoler og musikalstjerner

Blant gjestene som fikk prøvesitte Grosvolds sittegruppe, var Tore Strømøy og Noman Mubashir, som skal lede hvert sitt musikkprogram til høsten.

I programmet "Lyden av lørdag" skal Strømøy finne Norges neste folkelige popstjerne. Blant de håpefulle som skal prøve å bli Norges nye folkelige idol, er lillebroren til DDE-medlemmene Bjarne og Eskil Brøndbo.

Strømøy, som selv må kunne sies å vite noe om hva som er folkelig og ikke, varlser at Norges neste folkelige popstjerne må kunne mer enn å synge.

- Vi går etter flere ting. Du må kunne synge sanger som treffer publikum, du må sjarm på scenen. Dette blir ikke en ren plateartist, det blir en liveartist, med alt det fører med seg, sier Strømøy.

- Mer krevende enn "Idol"

Noman Mubashir skal på sin side lede "Drømmerollen", der han skal jakte på Kåre Conradis kvinnelige motspiller til oppsetningen av "Singing in the Rain" på Oslo Nye Teater.

- Singing in the Rain er den store, ikoniske musicalen som alle kjenner og har et forhold til. Det som er litt spesielt, er at hun som hadde den kvinnelige hovedrollen var debutant, akkurat som denne jenta skal bli, sier Mubashir.

Som programleder skal Mubashir guide åtte unge kvinner gjennom harde utsilingsrunder, til bare én står igjen. Han innrømmer at programmet har likhetstrekk med "Idol".

- Det ligner, men den store forskjellen er at deltakerne må skunne danse og spille i tillegg. Det blir mye mer krevende enn "Idol", og flere av deltakerne har også utdannelse innen musikk, sang og dans.

Fra to til tre kanaler

Nytt av høsten er også at NRK utvider TV-tilbudet til tre kanaler. Mens NRK1 fortsetter som en bred og folkelig kanal, blir NRK2 fra september av en rendyrket nyhets- aktualitets- og dokumentarkanal.

Nye NRK3 blir tilgjengelig i det digitale bakkenettet og via digitalt kabel-tv, og skal tilby serier og filmer for et yngre publikum på kveldstid. På dagtid overlates frekvensen til NRK Super, som er et rent barnetilbud.

Les også: Alt om din nye TV-hverdag

Kulturstrøm

  • Diop fikk pris

    Regissør Mati Diops "Atlantics" fikk Juryens Store Pris under Cannes Film Festival lørdag kveld. Diop var første svarte kvinne til å bli nominert. Det er den nest-mest prestisjefylte prisen i Cannes etter Gullpalmen.

  • Palme d'Or til Bong Joon-ho

    Bong Joon-ho vant, som første sørkoreaner, hovedprisen, Gullpalmen, under filmfestivalen i Cannes for den kritikerroste svarte komedien 'Parasite', som handler om klasseskille i landet.

    X02520
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters