Hopp til innhold

- De færreste burde utgi selv

Hvem som helst i Norge kan bli forfattere. Er det bra?

Notto R. Thelle og Bjørn Smith-Simonsen

Notto R. Thelle og Bjørn Smith-Simonsen i Bok i P2.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn / NRK

Denne uken har Bok i P2 satt fokus på forfattere som velger å gi ut bøker på eget forlag eller betalingsforlag. Forlagssjef i Pax forlag, Bjørn Smith-Simonsen, synes det er bra med mange små forlag.

- Veldig positiv. Det er blitt et flora av små forlag. Forleggerforeningen har doblet antall medlemmer, forteller Smith-Simonsen.

- Kunne vært forbedret

Men ikke alle bøkene burde ha kommet ut på markedet.

- Det er vel kanskje slik at vel mange bøker som kommer ut. Men jeg vil ikke skylde på de små forlagene. Jeg tror det er like mye de store forlagene som kan være mer kritiske, sier Smith-Simonsen, som likevel er skeptiske til at forfattere gir ut bøker på eget forlag.

- De færreste burde gi ut bøker selv. Jeg leser ganske mange bøker som er utgitt på eget forlag, og det er veldig mye som kunne vært forbedret. Det tar tid å skrive bøker og det tar tid å bearbeide.

- Frustrasjon på store forlag

Tidligere har Bok i P2 intervjuet forfatter Nina Wego, som ble lei av de etablerte forlagene og startet lilke godt sitt eget. Det samme gjorde professor i teologi, Notto R. Thelle, allerede i 1993. Hvorfor det?

- Det skyldes dels frustrasjon på store forlag. Den første lille boken jeg ga ut, kom ut etter seks refusjoner, forteller Thelle.

- Den burde kanskje ikke ha kommet ut? spør Bok i P2s programleder Lisbeth David-Andersen.

- Den burde absolutt ha kommet ut, men det var ingen som skjønte det. Den solgte veldig bra.

Forfatter ble lei av de etablerte forlagene

Ikke lett å selge

Etter hvert overtok Thelle kontrollen over sine egne utgivelser. Men utfordringene er mange.

- Hva er de største utfordringene ved å gi ut på eget forlag?

- Å skrive en god bok. Men det er ikke lett å selge seg selv.

- Hvordan selger du boken?

- Dels vanlig via forlagssentralen og bokhandlere, som er blitt vanskeligere, fordi de er så selektive for hva de vil ta. Og så selger jeg en del på direkten.

Bok i P2 07.01.2010

F.v: Bjørn Smith-Simonsen, Alf Egil Bergli, Lisbeth David-Andersen og Notto R. Thelle.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn / NRK

Hvor mye koster forfatterdrømmen?

Bok i P2 har tidligere intervjuet Solveig Guttormsen Haslie, som oppfylte forfatterdrømmen ved å gå til Kolofon forlag, der forfatteren må dekke kostnadene selv. Hvor mye koster det å utgi en bok på et betalingsforlag?

- Alt avhengig av omfanget på boken, forteller Alf Egil Bergli, forlagssjef i Kolofon forlag. - Førsteutgave med et opplag på 200 eksemplarer, det kommer vel på omtrent 20000-25000 kroner. Vi kjører lansering på den som om det skulle være en stor utgivelse.

Hør Thelle, Smith-Simonsen og Bergli her

Hva betyr det for det litterære mangfoldet at hvem som helst kan gi ut hva som helst hvor som helst? Diskutér i feltet under.

Kulturstrøm

 • Annie Ernaux vinnar Nobelprisen i litteratur

  Den franske forfattaren Annie Ernaux vinnar nobelprisen i litteratur.

  – Det er ein stor ære og ansvar, seier ho ifølgje AFP.

  Ho er fødd 1. september 1940 i byen Lillebonne i Frankrike.

  Hennar forfattarskap har i stor grad vore prega av oppveksten i ein arbeidarklassefamilie i Frankrike. Ho skriv gjerne med utgangspunkt i eiga liv, men tar opp politiske tema.

  Ho har allereie fått fleire franske og internasjonale litteraturprisar, mellom anna Renaudot-prisen for gjennombrotsromanen Far (1983).