Hopp til innhold

- De driver «klikkhoreri»

Mange lokalaviser har stor suksess med bildeserier på internett av folk som er ute på byen.

Bildegalleri på Østlendingens nettside

Østlendingens bildeside.

Foto: skjermdump: ostlendingen.no

Gunnar Bodahl Johansen ved Institutt for Journalistikk

Gunnar Bodahl Johansen, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk

Foto: Lotte Olsen/NRK

Flere lokalaviser legger ut bilder tatt på forskjellige utesteder fredag og lørdagskvelder. Bodahl Johansen kaller det flere lokale aviser driver med for «klikkhoreri» - alt dreier seg om å få mange klikk(lesere).

- Det hersker en babelsk forvirring i mediene med tanke på fremtiden. Alle er livredde for å gå glipp av en utvikling som de tror kan komme, og derfor kaster de seg på alt som rører på seg. Ofte så mangler man et trygt ståsted for å vurdere det man gjør journalistisk.

- Det er en formålsløs form for publisering som ikke journalistikken bør vedkjenne seg, sier ekspert i medieetikk, Gunnar Bodahl Johansen.

Populært - ikke problematisk

Avisa Østlendingen begynte å legge ut bilder fra Elverum og Hamar i mai. Ansvarlig redaktør Morten Stenberg hevder at de ikke tar bilder av fulle folk som ikke vet hva de gjør.

- Alle som blir tatt bilder av er klar over det, og at bildene blir publisert på nettsiden vår. Vi tar selvfølgelig ikke bilder av de som er overstadig beruset. Vi bruker vanlig sunn fornuft og stoler på de fotografene vi har der ute, sier Stenberg.

- Jeg tviler på om alle de menneskene som stiller opp alltid vet hva de er med på. Mennesker skal gi sitt samtykke for å stille opp i mediene av fri vilje og i nøktern tilstand, sier Bodahl Johansen.

Bildeseriene på lokalavisenes nettsider er enormt populære hevder Morten Stenberg.

- Dette har blitt kjempepopulært i Elverum og Hamar. Utestedene ønsker å henge opp bildene inne i lokalene, og folk ber om å bli tatt bilde av. Jeg tror Bodahl Johansen prøver å lage et problem som er større enn det i virkeligheten er, forteller han.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober