- Bygg kultursenter i Haiti

– Kultur bør være en faktor i gjenoppbyggingen av Haiti, mener forsker som foreslår at Norge bygger et kultursenter i Port au Prince.

Voodoo-seremoni i Haiti
Foto: Eduardo Munoz (HAITI RELIGION SOCIETY) / Scanpix/Reuters

Wenche Hauge

Wenche Hauge

Foto: PRIO
Journalist Erling Borgen

Erling Borgen

Foto: NRK
En haitiansk voodoo-prest under en seremoni

Haitiansk voodoo-prest under en seremoni.

Foto: Eduardo Munoz (HAITI RELIGION SOCIETY) / Scanpix/Reuters
Haitianer deltar i voodoo-rituale

Haitianer som deltar i voodoo-rituale

I Haiti har den verste humanitære krisen begynt å roe seg og hjelpeorganisasjoner og styresmakter jobber nå for å gjenreise landet etter jordskjelvkatastrofen.

Kunst og kultur har en svært viktig posisjon i det haitianske samfunnet, men også dette er rasert. Seniorforsker på PRIO Wenche Hauge mener kultur bør være en viktig faktor i gjenoppbyggingen av Haiti, og at Norge bør bidra med et nytt kunstnersenter.

– Jeg så et kunstmuseum som var veldig skadet. Det er veldig trist. Jeg tror det inneholdt noe av den eldste kunsten på Haiti. Ellers så er det klart at presidentpalasset har en veldig symbolsk betydning, sier Hauge til NRK.

Kulturminner har gått tapt

Som alt annet i det jordskjelvrammede landet har også tradisjonsrike kulturminner gått tapt og kulturlivet ligger i grus. Kulturhistoriske bygninger som katedraler, museum og palass ligger i ruiner eller er hardt skadet.

Ifølge The Miami Herald er tapet av et privat galleri som inneholder femten tusen kunstgjenstander samlet over de siste 40 årene, et av de største for den verdenskjente haitianske voodookunsten.

Voodookunst

På kontoret til Erling Borgen er veggene fylt med kunst fra alle kanter av verden. På et stort bord ligger flere voodootepper. Dokumentarfilmskaperen har besøkt Haiti rundt 15 ganger og laget fire filmer om det hardt prøvede landet.

– Det er et kulturdrama som har skjedd i tillegg til de andre ødeleggelsene på Haiti. Kunsten på Haiti er det eneste mange haitianere føler de har kunnet vært riktig stolt av, sier Borgen.

Det haitianske folket blir karakterisert som de mest kreative i Latin-Amerika. Billedkunst har vært dagligdags på alle gatehjørner. Musikk, poesi og historiefortellinger er vesentlig for identiteten til det fattige folket.

Kultursenter

Hauge i PRIO mener kulturuttrykk kan være en viktig faktor for å stable Haiti på beina igjen. Nå tar hun til ordet for å starte et kultursenter i landet, der svært mye må bygges på ny.

– Jeg kunne tenke meg et lokale der for eksempel ungdom kunne komme sammen. Der du har materiale, lerret, farger til å male med. Der man også har muligheten til å sende haitiansk musikkradio og så videre.

Hun ser for seg at dette er noe både hjelpeorganisasjoner og norske styresmakter kan bidra med når den viktigste nødhjelpsfasen er over og folket på Haiti har fått det de trenger av mat og husly.

Livet går videre

Ideen blir godt mottatt av Ingvill Konradsen Ceide, som er primus motor for en skole som tar seg av flere hundre barn. De bruker kunst som terapi for ungene som sliter med traumer.

– En glimrende idé, som jeg støtter fullt ut. Livet går jo videre. Vi kan ikke bare fokusere på det grusomme som skjedde og alle menneskelivene som har gått tapt.

Kulturstrøm

  • Pregløs bigfoot-oppfølger

    – «Familien Bigfoot» har et tydelig budskap om naturvern og farene ved storkapitalens sleske metoder, men det holder ikke med gode intensjoner, skriver Filmpolitiet om den kinoklare barnefilmen. De kaller filmen pregløs og klisjetung. Terningkast 2.

    Fra filmen "Familien Bigfoot"
    Foto: Norsk Filmdistribusjon
  • Flere velger privat begravelse

    Kirkerådet er bekymret for at stadig flere pårørende velger bort kirkelig gravferd. Mange ønsker privat begravelse på grunn av musikken. Avdelingsdirektør Jan Christian Kielland i Kirkerådet sier kirkelig begravelser har hatt en gradvis nedgang siden 1990.