- Bjørneboe er misforstått

Jens Bjørneboes liv er stort sett feiltolket, hevder litteraturprofessor Tore Rem som i morgen lanserer første bind av sin biografi.

Jens Bjørneboe
Foto: Scanpix / SCANPIX

Rem mener Bjørneboe ikke ble opprører fordi han var det som ung, men fordi han ble det som voksen.

Hør hele saken her: Bjørneboe tolkes feil

Mitt hjerte det er et foreldreløst barn,
det har verken hjem eller sted å bo,
det har ikke klær, ikke mat eller sko,
det har verken seng eller barnetro.
Det har ingen ro.

Jens Bjørneboe / Mitt hjerte, dikt av Bjørneboe


Diktet «Mitt Hjerte» er sentralt når Tore Rem trettitre år senere lanserer sin biografi.

Tore Rem

Tore Rem

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

- Det fanger noe vesentlig når det gjelder hvordan Bjørneboe forsto seg selv; Hjemløsheten og følelsen av å være immigrant er noe han kommer tilbake til igjen og igjen i voksenlivet sitt, sier Rem til NRK.

Henter nytt materiale

Tore Rem henter nytt materiale om den unge redersønnen, som måtte forlate gymnaset i hjembyen Kristiansand med trussel om utvisning. I neste forsøk i Flekkefjord holdt han på å få livet ødelagt av en utuktsdom.

Rem skriver om en Bjørneboe som - helt til han tok sitt eget liv - slet med minnet om sin far, og den hele tiden eksisterende skyggen fra sin dominerende mor.

- Vi har visst veldig lite om barndom og ungdom, så det er et stort nytt materiale som ikke minst etablere den sosiale konteksten som var der i Kristiansan, sier Rem.

Besteborgerlig

Jens Bjørneboe

Jens Bjørneboe

Foto: NRK

For hva betydde det å vokse opp i et besteborgelig hjem, som en del av et tynt samfunnslag i en kystby i Norge på den tida?

- Det er en grunnleggende forskning som jeg gjør for første gang her.

Rem beskriver en ung Bjørneboe som var uinteressert i politikk. Da tyskerne invaderte Norge var 20-åringen opptatt av åndelighet og antroposofi. For å unngå å bli utskrevet som soldat flyktet han til Stockholm der han ikke gikk blant norske patriotiske kunstnere, men blant europeiske antropsofer som dyrket tysk kultur.

Hør hele saken her: Bjørneboe tolkes feil

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise