- Bjørneboe er misforstått

Jens Bjørneboes liv er stort sett feiltolket, hevder litteraturprofessor Tore Rem som i morgen lanserer første bind av sin biografi.

Jens Bjørneboe
Foto: Scanpix / SCANPIX

Rem mener Bjørneboe ikke ble opprører fordi han var det som ung, men fordi han ble det som voksen.

Hør hele saken her: Bjørneboe tolkes feil

Mitt hjerte det er et foreldreløst barn,
det har verken hjem eller sted å bo,
det har ikke klær, ikke mat eller sko,
det har verken seng eller barnetro.
Det har ingen ro.

Jens Bjørneboe / Mitt hjerte, dikt av Bjørneboe


Diktet «Mitt Hjerte» er sentralt når Tore Rem trettitre år senere lanserer sin biografi.

Tore Rem

Tore Rem

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

- Det fanger noe vesentlig når det gjelder hvordan Bjørneboe forsto seg selv; Hjemløsheten og følelsen av å være immigrant er noe han kommer tilbake til igjen og igjen i voksenlivet sitt, sier Rem til NRK.

Henter nytt materiale

Tore Rem henter nytt materiale om den unge redersønnen, som måtte forlate gymnaset i hjembyen Kristiansand med trussel om utvisning. I neste forsøk i Flekkefjord holdt han på å få livet ødelagt av en utuktsdom.

Rem skriver om en Bjørneboe som - helt til han tok sitt eget liv - slet med minnet om sin far, og den hele tiden eksisterende skyggen fra sin dominerende mor.

- Vi har visst veldig lite om barndom og ungdom, så det er et stort nytt materiale som ikke minst etablere den sosiale konteksten som var der i Kristiansan, sier Rem.

Besteborgerlig

Jens Bjørneboe

Jens Bjørneboe

Foto: NRK

For hva betydde det å vokse opp i et besteborgelig hjem, som en del av et tynt samfunnslag i en kystby i Norge på den tida?

- Det er en grunnleggende forskning som jeg gjør for første gang her.

Rem beskriver en ung Bjørneboe som var uinteressert i politikk. Da tyskerne invaderte Norge var 20-åringen opptatt av åndelighet og antroposofi. For å unngå å bli utskrevet som soldat flyktet han til Stockholm der han ikke gikk blant norske patriotiske kunstnere, men blant europeiske antropsofer som dyrket tysk kultur.

Hør hele saken her: Bjørneboe tolkes feil

Kulturstrøm

  • Beecham vant Cannes

    Britiske Emily Beecham vant beste skuespiller under filmfestivalen i Cannes lørdag kveld. 35-åringen vant for sin prestrasjon i den psykologiske trilleren Little Joe.

  • Kulturpris til Mauds redningsmenn

    Roald Amundsen si polarskute «Maud» vart i fjor frakta til Asker, der ho var bygd, etter å ha blitt heva frå havbotnen nord i Canada i 2016. Jan Wanggaard og Tandberg Eiendom får i dag pris frå statsminister Erna Solberg for sin innsats.