- Beste åpning jeg kan huske

Onsdag ettermiddag reiste en fullsatt Grieghall seg for kongeparet og med det er Festspillene i gang. Åpningskonserten ble en knallstart, mener Randi Wenche Haugen.

Sangeren Bryn Terfel

Bryn Terfel var rosinen i pølsa på åpningen av Festspillene i Bergen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

 

Randi Wenche Haugen

Randi Wenche Haugen er NRKs Festspill-blogger.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Les mer fra Randis festspillblogg!

”Festspillenes Høytidelige Åpning” er et 55 år gammelt rituale for kongefamilien, byens politiske og kulturelle elite, samt presse, media og gjester. Denne forestillingen har i alle år vært en ”hummer og kanari”-forestilling med sine faste ritualer blandet med alt fra klassisk fiolin til eksotiske folkemusikere med orientalske eller afrikanske sandkorn i finstasen.

Form, tempo, regi og lengde har sjelden hatt noen indre sammenheng, og i fjor sattte musikerstreik det fullstendig på hodet.

Annerledes!

I år var det annerledes!

Oppskrift: en klar ide, få utøvere, dobbel bakvegg og fjerning av gjentagelse på engelsk.

Blikket var rettet mot Norge og norske utøvere som Trio Mediæval, Arve Henriksen Terje Isungset og Frode Haltli. Festpilltaler var Allis Helleland, nytilsatt direktør for Nasjonalmuseet i Oslo. Et genialt valg. Hun er dansk og således en naturlig utdyping av årets danske fokus, og tillegg holdt hun en morsom og poengtert tale om relasjonen mellom de to land sett gjennom hennes mangeårige St.Hans-feiring på sørlandet.

Hele salen lo mange ganger. Kan ikke huske noe lignende. Borte var alt høytflyvende kulturpreik.

Klare musikalske budskap

Det var få artister, og alle hadde rene klare musikalske budskap – musikkens essens i stram regi. Bruk av dobbel bakvegg fjernet alle transportetapper.

Rosinen i pølsa var Bryn Terfel som sang to sanger så folk holdt pusten! Til slutt satt vi fjetret og så og hørte Ole Hamres komposisjon med sang av alt fra Statsminister Jens Stoltenberg, TV-vertinner, unge og gamle til Bergensordfører Friele. Deres samlede lyder kuliminerte i ”Ja, vi elsker”. Her har helt klart en REGISSØR vært inne og tatt et klart grep, og vips, på eksakt en klokketime er festspillenes profil støpt i vårt minne. Det kan ikke ha vært andre enn festspillsjefen sjølv som har gjort dette. Vi gratulerer! 

Kulturstrøm

  • Fikk pris for mest spilte låt

    Caroline Ailin får den gjeve Musikkforleggerprisen for Årets mest spilte låt i 2020 – fordi hun er en av låtskriverne bak Dua Lipas «Don't Start Now», som i fjor ble nominert til en Grammy. Det er tredje gang at Musikkforleggerprisen for Årets mest spilte låt deles ut.

    LAGET MONSTERHIT I USA: Norske Caroline Ailin Furøyen i toppen av listene i USA med Dua Lipa