NRK Meny
Normal

- Berømmelse er som etsende væske

Edward Norton vil ikke bli kjendis, men likevel er han verdenskjent.

Edward Norton
Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

Edward Norton er blant filmens superstjerner, men har spilt i få filmer de siste årene. Vi husker ham spesielt fra filmer som ”Primal Fear”, ”American History X”, og ”Fight Club”. Snart kan han oppleves som den grønne tegneseriehelten Hulken i ”The Incredible Hulk”.

Han kalles den fineste skuespilleren i sin generasjon og ER en tungvekter i filmyrket. Edvard Norton er velkjent for å ta jobben meget alvorlig. Han ble nominert til to Oscar allerede før han fylte 30.

Edward Norton i filmen American History X

Edward Norton i filmen American History X

Foto: NEW LINE FILMS / EPA

14 kilo med muskler

Han barberte hodet, pumpet jern og drakk proteindrikker for å gå opp 14 kilo i muskler for rollen i ”American History X”. Edward Norton har også rykte som en kar som ikke tar roller for pengenes skyld.

- Jeg er ikke interessert i å lage filmer for hvem som helst! Jeg liker å lage filmer for meg selv, mine venner og folk med min egen type følsomhet, sier Norton.

Derfor er det noen som mener mannen er en smule selvhøytidelig og mange lurer på hvorfor en så kvalitetsbevisst superstjerne har tatt rollen som superhelten Hulken? Det grønne monsteret fra tegneseriene, og har til og med skrevet manuset selv!

Edward Norton i The Incredible Hulk

Edward Norton i The Incredible Hulk

Foto: Photo Credit: Universal Pictures

Nekter å promotere filmen

Edward Norton lar Hulken kjempe mot russerne og lovet en mørk og problemfylt Hulk. Derfor ble han grønn av raseri da filmen ble kuttet ned til mindre enn to timer fullstappet med action. Han ville ha en lengere film med mer patos.

Norton sutrer og har nektet å stille opp på intervjuer og pressekonferanser for å lansere filmen. Stort sett nekter han å ha noe som helst med media å gjøre, han er hemmelighetsfull om sitt privatliv og påstår han får hjerteinfarkt om han ikke lenger kan ta T-banen i fred.

Dessuten tror han kjendiseri fører til dårligere filmer.

- Berømmelse er som etsende væske. Jo mer folk vet om meg privat, jo mindre tror de på rollen jeg spiller, sier han.

Salma Hayek og Edward Norton

Salma Hayek og Edward Norton

Foto: KIM D JOHNSON / AP

Festet så kjærligheten forsvant

Edward Norton hater sigarettrøyk og elsker katter. En gang elsket han også Courtney Love og Salma Hayek. Forholdene sprakk på grunn av hans elleville partyføring – ryktes det.

Han er en dannet mann fra Baltimore, har hovedfag i historie og snakker spansk og japansk.Gjenombruddet på film kom med ”Primal Fear” i 1996, og den neste oscarnominasjonen med ”American History X”.

Har passnøkkelen til skuespilleryrket

Edward Norton ble grepet av skuespillerbasillen som seks åring og husker godt hvordan det skjedde.

- Jeg var på teater med barnevakten og fikk granatsjokk av magien på scenen. Siden da har jeg følt at skuespilleryrket er en flukt. Det er som å ha en hemmelig nøkkel til alle dører. Jeg nyter den passnøkkelen, sier Edward Norton.

(Kilde: Time Inc, New York times, IMDB Resume og Daily star)

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3