NRK Meny
Normal

- Befriende og vitaliserende

- Winge har tatt et grep om stykket som trønderne på sikt kommer til å takke ham for, mener NRKs anmelder.

Spelet om Heilag Olav
Foto: Ole Petter Klepp / NRK

I går var det premiere på årets utgave av Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. NRKs Randi Wenche Haugen synes Stein Winges produksjon har fått ufortjent røff forhåndsomtale.

Fryktet avkristning

Regissør Stein Winges bearbeiding av spelet har blitt sterkt kritisert, og selveste biskopen i Nidaros gikk ut og fryktet en avkristning av spelet.  Haugen mener på sin side at kritikken mot Winge er misforstått.

- Han tar tak i et perspektiv i spelet som aldri har vært utfordret før, sier hun.

- Taper ikke sjelen

Også teatersjefen ved Trøndelag teater, Otto Homlung, gikk sist uke skarpt ut mot årets spel. Han har selv regissert spelet 11 ganger, og mente Winge var respektløs i sin omgang med den historiske forestillingen.

Haugen mener på sin side at de omstridte forandringene ikke nødvendigvis rokker ved spelets sjel.

- Spelet har blitt formet gjennom en lang tradisjon, og det er lett å tenke at det ikke kan endres. Men ser man på Ibsen og Shakespeare, så er de endevendt gjennom århundrer uten å ha tapt sin sjel av den grunn. 

- Er endringene i spelet nødvendige?

- Ja, fordi levende dramatikk bare kan holdes levende ved at den utfordres og blir gjort på nye måter, sier Haugen. 

Hør anmeldelsen fra NRK Kulturnytt her!

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK