- Befriende og vitaliserende

- Winge har tatt et grep om stykket som trønderne på sikt kommer til å takke ham for, mener NRKs anmelder.

Spelet om Heilag Olav
Foto: Ole Petter Klepp / NRK

I går var det premiere på årets utgave av Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. NRKs Randi Wenche Haugen synes Stein Winges produksjon har fått ufortjent røff forhåndsomtale.

Fryktet avkristning

Regissør Stein Winges bearbeiding av spelet har blitt sterkt kritisert, og selveste biskopen i Nidaros gikk ut og fryktet en avkristning av spelet.  Haugen mener på sin side at kritikken mot Winge er misforstått.

- Han tar tak i et perspektiv i spelet som aldri har vært utfordret før, sier hun.

- Taper ikke sjelen

Også teatersjefen ved Trøndelag teater, Otto Homlung, gikk sist uke skarpt ut mot årets spel. Han har selv regissert spelet 11 ganger, og mente Winge var respektløs i sin omgang med den historiske forestillingen.

Haugen mener på sin side at de omstridte forandringene ikke nødvendigvis rokker ved spelets sjel.

- Spelet har blitt formet gjennom en lang tradisjon, og det er lett å tenke at det ikke kan endres. Men ser man på Ibsen og Shakespeare, så er de endevendt gjennom århundrer uten å ha tapt sin sjel av den grunn. 

- Er endringene i spelet nødvendige?

- Ja, fordi levende dramatikk bare kan holdes levende ved at den utfordres og blir gjort på nye måter, sier Haugen. 

Hør anmeldelsen fra NRK Kulturnytt her!

Kulturstrøm

 • Svensk oppkjøp av norske Paradox

  Produksjonsselskapet Paradox, som blant annet sto bak Erik Poppes Utøya-film og «Kongens nei», er kjøpt av svenske SF Studios.

  SF Studios, som regnes som et av verdens eldste filmselskap, har i mange år produsert film og TV-serier i Sverige og Danmark. Deres oppkjøp av Paradox, som blant annet sto bak Erik Poppes Utøya-film og «Kongens nei», er ifølge pressemeldingen «et veldig viktig steg» i selskapets strategi om å bli den ledende aktøren i det nordiske markedet. (NTB)

 • Norsk konsertarrangør kjøpt opp

  Det nederlandske oppkjøpsfondet Waterland kjøper norske Atomic Soul. Planen er å lage et nordisk konsertkonsern med omsetning på 800 millioner kroner årlig. – Nå skal vi jobbe bedre og gjøre større ting, sier gründer Peer Osmundsvaag (47) i Atomic Soul til Dagens Næringsliv. (NTB)

 • Julefenomenet fra Grünerløkka

  97 år gamle Alf Folmers debutvideo med julesangen «Jul på Løkka» har fått 30.000 visninger etter at den ble lagt ut på Facebook tirsdag kveld. Forfatter og forlegger Håvard Mossige har skrevet teksten.

  Jul på Løkka! God Jul! Del gjerne videre! Husk å trykke på HD knappen!

  Publisert av Alf Folmer Tirsdag 11. desember 2018