Hopp til innhold

- Anmeldelser fungerer ikke

Anmeldelser er dårlig forbrukerveiledning, og terningkastene må kuttes ut. Det mener flere sentrale aktører i Norsk kritikerlag.

Matrix anmeldt

Bilde fra 'The Matrix Reloaded'. Filmen fikk femmer av NRKs anmelder.

Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome

Sprikene i anmeldelsene er en god illustrasjon på at anmeldelser som forbrukerveiledning ikke fungerer. Og terningkast er ikke riktige måten å føre kritikk på, sier flere i ledelsen i Norsk kritikerlag som Kulturnytt har snakket med.

Yatzy i avisene

De to siste ukene har både film- og musikalvisninger fått alt fra slakt til høye terningkast i avisene.

Filmen ”De usynlige” av Erik Poppe har premiere på norske kinoer om drøyt tre uker, men allerede under filmfestivalen i Haugesund for to uker siden ble filmen vist og anmeldt - med høyst ulike terningkast. Hos VG og Dagsavisen fikk filmen en sekser, Dagbladet kastet fem mens Adresseavisen nøyde seg med tallet tre på sin terning.

I forrige uke hadde ”Which Witch” premiere på Det norske teater. For denne forestillingen ble det en femmer både hos VG og Dagbladet, mens hverken Aftenpostens eller Dagsavisens anmelder likte oppsetningen og beskrev stykket, uten terningkast, som henholdsvis pompøst og kjedelig og tam heksejakt.

- Gjør det store smått

Marit Paasche, nestleder i Norsk Kritikerlag, mener at terningkast visker ut viktige perspektiver i kritikken.

- Terningene gjør det store smått. I terningkastet ligger en objektiv skala, mens kritikken er subjektiv. Dermed løsriver terningkastene kritikeren fra sin subjektive posisjon.

Dagbladet er en av avisene som vil at anmeldelser også skal være forbrukerveiledende, og at terningkast er en del av veiledningen og en konklusjon på kritikken.

Jo Randen

Jo Randen, Dagbladet

Foto: Sondre Bjørdal / NRK

Jo Randen, avdelingsleder for kultur i Dagbladet mener terningkastene oppsummerer på pedagogisk og oversiktlig måte.

- De som kritiserer bruken av terninger gjør det litt for enkelt når de ser bort fra at terningkastene oftest står sammen med en fyldig tekst som begrunner. Terningen er bare en liten del av en anmeldelse, sier han.

Marit Paasche mener derimot at nyansene i anmeldelser ofte blir overskygget av bombastiske terningkast.

- Jeg er uenig i at terningkastet er en liten del av kritikken. En firer er uansett er firer, og teksten blir bare en kommentar til terningkastet.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)