- Anmeldelser fungerer ikke

Anmeldelser er dårlig forbrukerveiledning, og terningkastene må kuttes ut. Det mener flere sentrale aktører i Norsk kritikerlag.

Matrix anmeldt

Bilde fra 'The Matrix Reloaded'. Filmen fikk femmer av NRKs anmelder.

Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome

Sprikene i anmeldelsene er en god illustrasjon på at anmeldelser som forbrukerveiledning ikke fungerer. Og terningkast er ikke riktige måten å føre kritikk på, sier flere i ledelsen i Norsk kritikerlag som Kulturnytt har snakket med.

Yatzy i avisene

De to siste ukene har både film- og musikalvisninger fått alt fra slakt til høye terningkast i avisene.

Filmen ”De usynlige” av Erik Poppe har premiere på norske kinoer om drøyt tre uker, men allerede under filmfestivalen i Haugesund for to uker siden ble filmen vist og anmeldt - med høyst ulike terningkast. Hos VG og Dagsavisen fikk filmen en sekser, Dagbladet kastet fem mens Adresseavisen nøyde seg med tallet tre på sin terning.

I forrige uke hadde ”Which Witch” premiere på Det norske teater. For denne forestillingen ble det en femmer både hos VG og Dagbladet, mens hverken Aftenpostens eller Dagsavisens anmelder likte oppsetningen og beskrev stykket, uten terningkast, som henholdsvis pompøst og kjedelig og tam heksejakt.

- Gjør det store smått

Marit Paasche, nestleder i Norsk Kritikerlag, mener at terningkast visker ut viktige perspektiver i kritikken.

- Terningene gjør det store smått. I terningkastet ligger en objektiv skala, mens kritikken er subjektiv. Dermed løsriver terningkastene kritikeren fra sin subjektive posisjon.

Dagbladet er en av avisene som vil at anmeldelser også skal være forbrukerveiledende, og at terningkast er en del av veiledningen og en konklusjon på kritikken.

Jo Randen

Jo Randen, Dagbladet

Foto: Sondre Bjørdal / NRK

Jo Randen, avdelingsleder for kultur i Dagbladet mener terningkastene oppsummerer på pedagogisk og oversiktlig måte.

- De som kritiserer bruken av terninger gjør det litt for enkelt når de ser bort fra at terningkastene oftest står sammen med en fyldig tekst som begrunner. Terningen er bare en liten del av en anmeldelse, sier han.

Marit Paasche mener derimot at nyansene i anmeldelser ofte blir overskygget av bombastiske terningkast.

- Jeg er uenig i at terningkastet er en liten del av kritikken. En firer er uansett er firer, og teksten blir bare en kommentar til terningkastet.

Kulturstrøm

 • Ærlig om Diego Maradona

  Dokumentarfilmen «Diego Maradona» vises på filmfestivalen i Cannes. Den handler om den argentinske fotballspillerens liv og karriere, med særlig fokus på årene i Napoli i siste halvdel av 1980-tallet. NRKS anmelder gir terningkast 5 og mener den skildrer godt kontrastene mellom myten og mennesket. Filmen får norgespremiere 5. juli.

  Diego Maradona ved platespilleren fra filmen «Diego Maradona»
  Foto: Selma Media
 • 100 bidrag til klimalåtkonkurranse

  Artist Hanne Kolstø inviterte i mars folk til å skrive en låt som skal gi miljøvernerne en ny kampsang. Klimalåtkonkurransen «Etter oss» har hittil fått inn 100 bidrag, med både punk, vise, pop, rock, samtidsmusikk, instrumental, rap og joik. Fristen er nå utsatt til 31. mai. Låtskriver-vinneren får spille sangen sin på Klimabrøl-demonstrasjonen den 30. august i Oslo, og vil også få gratis studiotid og mulighet til å gi den ut.

  Hanne Kolstø på Øya
  Foto: Tom Øverlie / NRK P3
 • Alan Walker i Spektrum

  9. november inntar Alan Walker (21) Oslo Spektrum som del av sin «Aviation Tour», som blir Walkers første arenaturné. Storhiten «Faded» kom i 2015 og siden har Walker toppet hitlister over store deler av verden. Bergenseren kan skilte med å ha blitt strømmet over en milliard ganger på Spotify – og turnert verden rundt.