NRK Meny
Normal

- Alnæs er bedre enn Stones

Padletur fra Trøndelag til Russland skal inspirere Frode Alnæs til å skrive en ny norsk sang. – Det kunne ikke vært bedre, sier fotograf Randi Skaug.

Bildet Frode har valgt

Frode Alnæs og tekstforfatter Hågen Rørmark har valgt bildet 'Sakteruta'.

Foto: Morten Krogvold/Randi Skaug / NRK/Montasje

– Jeg skulle gjerne dratt på en sånn tur, sier Frode Alnæs entusiastisk.

Frode Alnæs har nå valgt seg ut bilde som skal inspirere en ny, norsk sang i prosjektet «Postkort 2012 – sangen om Norge»

Bildet er tatt ved Vennesund, rett over grensen mellom Nord-Trøndelag og Nordland. Randi Skaug, fotograf og padler, er nemlig på vei fra Trøndelag til Russland – i kajakk.

Hør Randi Skaug bli overrasket av Frode Alnæs i Norgesglasset:

– Inspirert med en gang

– En reise som dette er et veldig fint bilde på hva vi alle går igjennom, både i livet og naturen, sier Frode om bildet han har valgt ut.

– Jeg synes nesten bildet er litt melankolsk, det går liksom litt treigt. Så dette blir en sang som går litt sakte, sier Frode om låten han snart skal skrive.
Frode ser en filosofisk side ved bilde som han tente på med en gang.

– Det virker som om reisen også handler om å finne en retning i livet, og for meg blir det like mye en åndelig reise som en faktisk reise.

– I det bilde er det utrolig mye å hente når vi skal skrive en sang. Det handler også om å være litt gal og tørre å legge ut på en sånn tur, avslutter Frode.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frode Alnæs og Tahitikoret.

Frode Alnæs skal skrive en rolig sang av 'Sakteruta'.

Foto: Ken Alvin Jenssen

Først Mount Everest – nå i kajakk

Randi Skaug er en eventyrer på heltid, ifølge hennes hjemmeside. Ikke bare skal hun padle til Russland, i 2004 ble hun første, norske kvinne på Mount Everest.

Bildet hun har tatt heter «Sakteruta», som også er navnet hun har gitt kajakken.

– Jeg ble helt euforisk da jeg hørte at bildet av «Sakteruta» skulle bli sang, forteller hun over telefonen fra ett sted langs nordlandskysten. Hun måtte nemlig stoppe padleturen for å kjøpe proviant.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Randi Skaug

Randi Skaug er på vei i kajakken 'Sakteruta'.

Foto: Pål Plassen / NRK

At Frode Alnæs er artisten som skal lage sangen, har enda større betydning.

– Det vakreste musikkstykket jeg vet om er «Vitae Lux», skrevet av Frode Alnæs, sier Randi.

– Jeg er også Rolling Stones fan, men det hadde ikke vært større hvis det var de som skulle lage sangen, ler hun.

– Frode Alnæs er bedre. Jeg kommer til å grine når jeg hører sangen, uansett hvordan den blir.

Hundre gode øyeblikk

Randi håper at temaet for sangen vil være de samme visjonene hun har for kajakken, og hva den representerer.

Randi Skaug

Randi Skaug da hun startet padleturen.

Foto: Pål Plassen / NRK

– Det er så mye mas i det daglige livet, så jeg kalte kajakken Sakteruta. Når jeg først skal padle den arktiske kysten i Norge, er ikke det noe man gjør fort. Da skal jeg se og oppleve.

20. mai, åtte år på dagen etter at hun var på Mount Everest, startet Randi på padleturen. Hun forteller at det har vært noen fantastiske uker.

– Jeg teller ikke kilometer, jeg teller gode øyeblikk. Nå er jeg oppe i 100, det er nesten 50 i uka, ler hun.

Du kan også høre oppdateringer fra turen til Randi Skaug hver uke i Norgesglasset.

– Du må se forbi kajakktuppen

– Det gikk kjapt da vi skulle bli enige om bilde, sier låtskriver Hågen Rørmark, som skal lage sangen sammen med Frode.

Hågen Rørmark har tidligere jobbet sammen med artistene Michael Krohn (Raga Rockers), Morten Harket og Paul Waaktaar, og holder nå på med sitt tredje soloalbum. Han har nylig flyttet hjem til Norge etter 15 år i USA og England.

– Jeg synes fotografiet er et fint bilde på den litt ubetydelige rollen vi spiller når vi reiser gjennom så storslått natur.

– Det handler samtidig om å kikke forbi kajakktuppen, og se det store bilde, ler Rørmark.

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.