Hopp til innhold

- Afghanistan er et blodbad

Den bokaktuelle soldaten Emil Johansen har selv mistet en nær venn i Afghanistan. I kveldens Skavlan forteller han om frykt, sorg, hevnlyst og hvordan det er å drepe et menneske.

Video Emil Johansen i Skavlan

Emil Johansen har både drept fiender og mistet venner i Afghanistan.

Emil Johansen

Soldaten forteller at styrkene av og til må i kamp med barn.

Foto: Monkberry / NRK

Det har vært mye oppstyr og debatt rundt utgivelsen av boken «Brødre i Blodet», som tar for seg hvordan det er å leve som soldat i Afghanistan.

Forfatter og soldat Emil Johansen forteller i Skavlan i kveld hvordan det er å miste en venn i kamp.

Mistet «Jokke» i kamp

Johansen var nemlig nær venn med Claes Joachim Olsson, som ble drept av en veibombe i Afghanistan for snart to år siden. De var begge medlemmer av Telemark Bataljon.

– Det var en kjempestor eksplosjon. Og jeg får høre over radio at Jokke (Claes Joachim Olsson red. anm.) er død. Samtidig blir vi angrepet av fienden og vi er omringet. Da kjente jeg både sorg, sinne og hevnlyst. Alt koker inne i kroppen på meg, men jeg må tøyle det ned, sier Johansen.

Fienden jublet over drapet

Daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) kom i hardt vær etter at herremagasinet Alfa skrev at norske soldater beskrev drap på fiender som «bedre enn sex». Johansen forklarer hvordan hevnlysten skapes, blant annet i situasjonen etter at vennen hans mistet livet.

– Så ser jeg 11 mann som står og jubler utenfor mine våpens rekkevidde. Men du kan ikke gjøre noen ting med det, beskriver Johansen.

– Krigen er et blodbad

Den mye omtalte boken har fått tittelen «Brødre i Blodet». Soldatforfatteren forklarer tanken bak den dramatiske tittelen.

– Vi har vært en gjeng, vi har vært sammen siden 2006. Vi har år etter år dratt ut sammen i Afghanistan. Når man opplever det vi har opplevd, så skaper det et bånd. Vi blir brødre. Men det er også et blodbad i den krigen som lager det båndet, sier Johansen.

Kjemper mot barn

Den unge soldaten mener både Norge og Sverige er i krig i Midtøsten. I den brutale krigen, som ikke har noen ren front, kjemper norske styrker også mot væpnede barn.

– Fienden er hensynsløs. Det kan være små barn, det har vi opplevd flere ganger. De skyter, men vi kan ikke skyte tilbake, sier Johansen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober