NRK Meny
Normal

- Afghanistan er et blodbad

Den bokaktuelle soldaten Emil Johansen har selv mistet en nær venn i Afghanistan. I kveldens Skavlan forteller han om frykt, sorg, hevnlyst og hvordan det er å drepe et menneske.

Video Emil Johansen i Skavlan

Emil Johansen har både drept fiender og mistet venner i Afghanistan.

Emil Johansen

Soldaten forteller at styrkene av og til må i kamp med barn.

Foto: Monkberry / NRK

Det har vært mye oppstyr og debatt rundt utgivelsen av boken «Brødre i Blodet», som tar for seg hvordan det er å leve som soldat i Afghanistan.

Forfatter og soldat Emil Johansen forteller i Skavlan i kveld hvordan det er å miste en venn i kamp.

Mistet «Jokke» i kamp

Johansen var nemlig nær venn med Claes Joachim Olsson, som ble drept av en veibombe i Afghanistan for snart to år siden. De var begge medlemmer av Telemark Bataljon.

– Det var en kjempestor eksplosjon. Og jeg får høre over radio at Jokke (Claes Joachim Olsson red. anm.) er død. Samtidig blir vi angrepet av fienden og vi er omringet. Da kjente jeg både sorg, sinne og hevnlyst. Alt koker inne i kroppen på meg, men jeg må tøyle det ned, sier Johansen.

Fienden jublet over drapet

Daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) kom i hardt vær etter at herremagasinet Alfa skrev at norske soldater beskrev drap på fiender som «bedre enn sex». Johansen forklarer hvordan hevnlysten skapes, blant annet i situasjonen etter at vennen hans mistet livet.

– Så ser jeg 11 mann som står og jubler utenfor mine våpens rekkevidde. Men du kan ikke gjøre noen ting med det, beskriver Johansen.

– Krigen er et blodbad

Den mye omtalte boken har fått tittelen «Brødre i Blodet». Soldatforfatteren forklarer tanken bak den dramatiske tittelen.

– Vi har vært en gjeng, vi har vært sammen siden 2006. Vi har år etter år dratt ut sammen i Afghanistan. Når man opplever det vi har opplevd, så skaper det et bånd. Vi blir brødre. Men det er også et blodbad i den krigen som lager det båndet, sier Johansen.

Kjemper mot barn

Den unge soldaten mener både Norge og Sverige er i krig i Midtøsten. I den brutale krigen, som ikke har noen ren front, kjemper norske styrker også mot væpnede barn.

– Fienden er hensynsløs. Det kan være små barn, det har vi opplevd flere ganger. De skyter, men vi kan ikke skyte tilbake, sier Johansen.

Kulturstrøm

 • Obama til Netflix

  Barack og Michelle Obama har signert en flerårig produksjonsavtale med Netflix, skriver New York Times. – Noe av det fineste i presidentperioden var det å møte folk og kunne bringe deres historier til et større publikum. Vi er derfor svært glade for denne avtalen, sier paret i en uttalelse. De sier de vil løfte frem talenter og inspirerende unge stemmer for å spre empti og forståelse. Det tidligere presidentparet har startet produksjonssleskapet Higher Ground Productions sammen.

  Michelle og Barack Obama
 • Selger historiske kjærlighetsbrev

  I 1896 skrev Marcel Proust kjærlighetsbrev til den kjente komponisten Reynaldo Hahn. De var to av datidens store kulturstjerner, og kjærligheten mellom dem var holdt hemmelig. denne uken selger en slektning av den verdenskjente forfatteren flere enn 70 av Prousts private dokumenter. De består blant annet av utkast til romaner, bøker og kjærlighetsbrev som kan kaste nytt lys over Proust og historien, skriver The Guardian. Lære mer om mannen bak verdens lengste roman her: Ni ting du ikke visste om Proust

  Marcel Proust, et bilde tatt ca 1896
  Foto: - / Afp/Scanpix