- «Min kamp» forførte kritikerne

Jan Kjærstad høvler ned kritikernes samstemte beundring for Karl Ove Knausgårds romanprosjekt.
– Boka forførte kritikerne, sier forfatter Mattis Øybø, som er delvis enig med Kjærstad.

Mattis Øybø

Mattis Øybø

Foto: Oktober forlag/John Erik Riley

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Foto: Åserud, Lise / Scanpix
Jan Kjærstad

Jan Kjærstad går hardt ut mot kritikernes beundring for Karl Ove Knausgårds romanprosjekt «Min kamp 1».

Foto: NRK
Marta Norheim

Marta Norheim

Foto: Marit Hverven / NRK

I en kommentar i dagens Aftenposten beskriver forfatter Jan Kjærstad norske litteraturanmeldelere for å preges av en nesegrus naivitet og pinlig saueflokkmentalitet i sin vurdering av Karl Ove Knausgårds «Min kamp 1».

Misunnelig på Knausgårds suksess?

Tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg. Kritikere har hisset seg opp og kaller Kjærstads kritikk upresis. Noen mener også at han gikk for langt i sitt innlegg i Aftenposten , og at han muligens er misunnelig på Karl Ove Knausgård.

– Er Kjærstad misunnelig på Knausgård?

– Man skal ikke undergrave misunnelsen av et slikt verk, men jeg tror vi skal ha høyere tanker om Jan Kjærstad rundt hvorfor han gikk så hardt ut, sier forfatter Mattis Øybø.

Følelsesladde anmeldere

Mattis Øybø er delvis enig med Jan Kjærstads kritikk.

– Jeg tror han har sett noe som er påfallende for mange. En bok som har fått en sjelden begeistret anmeldelser. Tror han stiller seg litt undrende til konsensuset i kritikken.

Øybø mener Kjærstad har et godt poeng i det at anmeldelsene har vært veldig følelsmessig orientert.

– Det er noe man sjelden ser hos norske anmeldere. Blant annet fra Norheim, som er kjent for sin kritiske stemme. Den følelsesmessige reaksjonen virker litt lite gjennomtenkt og reflektert. Hvorfor møter vi den romanen med slike ord?

– Kritikerne er blitt forført

Øybø sier at Kjærstad stiller noen fine spørsmål om forholdet mellom det selvbiografiske og fiksjonen i romanen. Og mener at romanen forfører norske kritikere og andre som leser den.

– Han er en usedvanlig dyktig forfatter, som evner å gå veldig mange steder med sin tekst. Det som betegner kritikerne er at de er blitt forført og har vært gode til å beskrive forførelsen og følelsen romanen gir dem, men mindre gode til å reflektere over hva denne romanen handler om.

Kjenner seg ikke igjen

Marta Norheim kjenner seg ikke igjen i diskusjonen og det Øybø viser til.

– Han går ut mot oss som ei gruppe. Det er alltid vanskelig å forsvare ei gruppe som jobber så individuelt som oss, sier hun. Norheim mener hun var både kritisk og tydelig i sin anmeldelse av boka.

– Det mener man skal si fra om en bok gjør et sterkt inntrykk. Det gjorde jeg. Det virker som den også har gjort sterkt inntrykk på mine kolleger. En kritikk er dårlig den dagen den ikke argumentere for seg. Men, en kritikk kan også være positiv, sier hun.

I september gikk litteraturprofessor Per Buvik ut og mente Karl Ove Knausgård kunne ha tråkket over en etisk grense i romanen «Min kamp 1». Knausgård fikk Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur for voksne for boka. Han er også nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2010 for «Min kamp 1».

Kulturstrøm

 • Ransfilm av respektabel kvalitet

  «Widows» er den nyeste filmen til regissør Steve McQueen. Etter tre svært sterke dramafilmer på rad, Hunger (2008), Shame (2011) og 12 Years a Slave (2013), har den britiske regissøren laget sitt mest kommersielle film til nå. Den er ikke av samme kaliber som hans tidligere filmer mener NRKS anmelder Birger Vestmo. Les anmeldelsen her:

 • Jobbet med ny seriefigur

  Den amerikanske tegneserieskaperen Stan Lee arbeidet med en ny karakter, Dirt Man, før han døde, melder BBC. Ifølge underholdningsnettstedet TMZ har datteren Joan Celia Lee fortalt at hun og faren samarbeidet om å utvikle den nye superhelten. Men det er foreløpig ikke klart hvilke superkrefter denne karakteren er i besittelse av.

  Spiderman-tegner Stan Lee
  Foto: REED SAXON / AP
 • 15 artister klare til by:Larm 2019

  Urørt-vinner Marie Ulven –Girl In Red – er blant de 15 artistene som er bekreftet at kommer til musikkfestivalen Bylarm våren 2019, skriver nettmagasinet 730. Festivalen arrangeres for 21. gang, og har vært holdt i Oslo siden 2008. Det første tiåret gikk festivalen på omgang blant norske byer, og artister som Øystein Greni, Sondre Lerche og Aurora har startet karrieren der. Iris, Otha, TØFL, Moyka, Heave Blood and Die og Larsiveli er de norske artistene som skal spille.

  Marie Ulven