Hopp til innhold

- 3D-kino er en del av framtiden

«Avatar» og andre 3D-suksesser på kino har fått kinosjefer rundt i landet til å bestemme seg - 3D er en del av framtiden.

Avatar

I eventyrfilmen «Avatar» går menneskene i det 22. århundre til krig for å løse energikrisen på jorden.

Foto: 20th Century Fox, File / Scanpix/AP

«Fantastisk» og «rått» er noen av lovordene som kinogjengerne tyr til etter å ha sett tidenes dyreste film Avatar i tredimensjonal versjon, såkalt 3D, på Colosseum kino i Oslo.

James Camerons framtidsfilm er allerede den nest mest innbringende filmen i filmhistorien. Filmen er laget for visning i 3D, men her til lands er det kun 30 kinosaler i 19 byer som har visningsutstyr for 3D. Dermed må mange nøye seg med å se filmen i todimensjonal versjon, og går dermed glipp av følelsen av å være inne i filmen.

Du er en del av filmen i stedet for å se på. Det er helt annerledes, det er som å ta og føle på i stedet for å sitte og se på rett og slett.

Kinogjenger på Colosseum kino i Oslo etter å ha sett «Avatar» i 3D / NRK

Stjerner i øynene

– Jeg skulle fryktelig gjerne ha 3D-utstyr akkurat nå, forteller kinosjef Ruth Mjøen på Lillehammer. Etter selv å ha sett Avatar i 3D, erkjenner hun at den tredimensjonale versjon gir opplevelsen et løft.

– Jeg vet det er mange som har reist til Colosseum kino i Oslo for å se filmen der og som kommet hjem med stjerner i øynene, og spurt; «hvorfor har vi ikke dette her»?

Snart får mange som de ønsker seg. De neste to årene vil de fleste kinoer av en viss størrelse investere i visningsutstyret i hundretusenkroner-klassen. Det viser en ringerunde NRK har foretatt.

Mia Wasikowska i «Alice i Eventyrland»

3D: Mia Wasikowska er Alice i regissør Tim Burtons Eventyrland. Filmen kommer på norske kinoer i mars 2010.

Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway

Heldigitalisering

For i løpet av de to neste årene blir kinoene heldigitale, og trolig vil flere samtidig i tillegg investere i 3D-utstyr, ifølge kinosjef Mjøen på Lillehammer.

– Det vil være fornuftig å gjøre det samtidig som man installerer det digitale utstyret, å ta det i ett. Det er jeg nokså sikker på at de fleste kommer til å vurdere det sånn.

En som er sikker på at de vil gå for 3D, er kinosjef Espen Jørgensen i Hamar.

– 3D kommer. Det har tatt en posisjon i markedet, og særlig Avatar viser dette med stor tyngde. Vi er veldig sikre på at vi ønsker å satse på det her i Hamar. Jeg tar nok ikke mye feil om jeg sier at det i hvert fall skjer i år, forteller Jørgensen.

Flere 3D-filmer i produksjon

Trolig er 150 ulike 3D-filmer nå i produksjon. Blant de store som kommer i 2010, er Tim Burtons Alice in Wonderland og flere animasjonsfilmer som Shrek Forever After og Toy Story 3.

– De første gangene jeg så filmer i 3D, ble jeg veldig fascinert. Ting kunne komme ut av lerretet og imot deg der du satt i salen, men dette blir man jo fort litt mett av. Men sånn som man bruker teknologien nå, ikke nødvendigvis til et voldsomt effektmakeri, men rett og slett til å lage dybde i bildene, det er det som er framtiden, sier Jørgensen.

«Shrek Forever After»

3D: Shrek kommer tilbake på norske kinoer i «Shrek Forever After» i løpet av sommeren.

Foto: United International Pictures

Kulturstrøm

 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios
 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).