- 3D-kino er en del av framtiden

«Avatar» og andre 3D-suksesser på kino har fått kinosjefer rundt i landet til å bestemme seg - 3D er en del av framtiden.

Avatar

I eventyrfilmen «Avatar» går menneskene i det 22. århundre til krig for å løse energikrisen på jorden.

Foto: 20th Century Fox, File / Scanpix/AP

«Fantastisk» og «rått» er noen av lovordene som kinogjengerne tyr til etter å ha sett tidenes dyreste film Avatar i tredimensjonal versjon, såkalt 3D, på Colosseum kino i Oslo.

James Camerons framtidsfilm er allerede den nest mest innbringende filmen i filmhistorien. Filmen er laget for visning i 3D, men her til lands er det kun 30 kinosaler i 19 byer som har visningsutstyr for 3D. Dermed må mange nøye seg med å se filmen i todimensjonal versjon, og går dermed glipp av følelsen av å være inne i filmen.

Du er en del av filmen i stedet for å se på. Det er helt annerledes, det er som å ta og føle på i stedet for å sitte og se på rett og slett.

Kinogjenger på Colosseum kino i Oslo etter å ha sett «Avatar» i 3D / NRK

Stjerner i øynene

– Jeg skulle fryktelig gjerne ha 3D-utstyr akkurat nå, forteller kinosjef Ruth Mjøen på Lillehammer. Etter selv å ha sett Avatar i 3D, erkjenner hun at den tredimensjonale versjon gir opplevelsen et løft.

– Jeg vet det er mange som har reist til Colosseum kino i Oslo for å se filmen der og som kommet hjem med stjerner i øynene, og spurt; «hvorfor har vi ikke dette her»?

Snart får mange som de ønsker seg. De neste to årene vil de fleste kinoer av en viss størrelse investere i visningsutstyret i hundretusenkroner-klassen. Det viser en ringerunde NRK har foretatt.

Mia Wasikowska i «Alice i Eventyrland»

3D: Mia Wasikowska er Alice i regissør Tim Burtons Eventyrland. Filmen kommer på norske kinoer i mars 2010.

Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway

Heldigitalisering

For i løpet av de to neste årene blir kinoene heldigitale, og trolig vil flere samtidig i tillegg investere i 3D-utstyr, ifølge kinosjef Mjøen på Lillehammer.

– Det vil være fornuftig å gjøre det samtidig som man installerer det digitale utstyret, å ta det i ett. Det er jeg nokså sikker på at de fleste kommer til å vurdere det sånn.

En som er sikker på at de vil gå for 3D, er kinosjef Espen Jørgensen i Hamar.

– 3D kommer. Det har tatt en posisjon i markedet, og særlig Avatar viser dette med stor tyngde. Vi er veldig sikre på at vi ønsker å satse på det her i Hamar. Jeg tar nok ikke mye feil om jeg sier at det i hvert fall skjer i år, forteller Jørgensen.

Flere 3D-filmer i produksjon

Trolig er 150 ulike 3D-filmer nå i produksjon. Blant de store som kommer i 2010, er Tim Burtons Alice in Wonderland og flere animasjonsfilmer som Shrek Forever After og Toy Story 3.

– De første gangene jeg så filmer i 3D, ble jeg veldig fascinert. Ting kunne komme ut av lerretet og imot deg der du satt i salen, men dette blir man jo fort litt mett av. Men sånn som man bruker teknologien nå, ikke nødvendigvis til et voldsomt effektmakeri, men rett og slett til å lage dybde i bildene, det er det som er framtiden, sier Jørgensen.

«Shrek Forever After»

3D: Shrek kommer tilbake på norske kinoer i «Shrek Forever After» i løpet av sommeren.

Foto: United International Pictures

Kulturstrøm