Hopp til innhold

Politiet: - Ingen ekstraordinære sikkerhetstiltak

Politiet og PST friskmelder Oslo og setter sikkerhetsnivået til en normaltilstand etter 22.7. Det betyr at minnemarkeringen på søndag vil foregå uten ekstraordinære sikkerhetstiltak.

Kronprinsen, mett marit

Stabssjef Johan Fredriksen mener sikkerhetstilstanden i Oslo nå er tilbake på et normalnivå.

Foto: SCANPIX

Kronprinsesse Victoria

Kronprinsesse Victoria representerer det svenske kongehuset.

Foto: Scanpix

Kronprinsesse Viktoria, den norske kongefamilien samt statsministerne i Norge, Sverige og Danmark er noen av de prominente personene som deltar i den nasjonale minemarkeringen 21. august.

Stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt sier at politiet ikke vurderer trusselbildet ved arrangementet til noe høyere enn de ville gjort til vanlig.

– Vi har hatt en gradvis normalisering siden bomben gikk av i Oslo sentrum. Med bakgrunn i dette er PST og politiets vurdering at vi nå graderer tilstanden til å være en normalsituasjon, sier Fredriksen til NRK.no.

Grunnleggende sikkerhetstiltak

Politiet kommer derfor ikke til å øke sikkerhetstiltakene utover det vanlige. Men gjestene krever allikevel en sterk tilstedeværelse.

– Antallet myndighetspersoner tilsier at vi må iverksette en del grunnleggende sikkerhetstiltak, men vi vil ikke ha andre former for sperringer enn for trafikk og folkemasser, forklarer han og vil ikke går mer i detalj på hva slags øvrige tiltak politiet vil gjennomføre.

(saken fortsetter under bildet)

Minnekonsert

Minnekonserten i Oslo Domkirke var en følelsesladet hendelse. Kommende søndag er det nasjonal minnedag for tragedien.

Foto: Rashid Akrim / NRK

Vil ha et verdig arrangemenet

Politiet har vurdert dagens situasjon og Fredriksen legger fokus på at seremonien skal forløpe uten at politi og antiterrorstyrker skal ta fokuset vekk.

– Det viktigste for politiet er at markeringen blir gjennomført på en sikker og verdig måte. Eksponerte personer vil alltid være utsatt, men ut fra våre forundersøkelser, er det ingen grunn til å skille dette fra et hvilket som helst annet arrangement av tilsvarende størrelse.

– Har satt meningsforskjeller til side

Han tror at norske politikeres opptreden etter 22.7 vil være med på å gjøre jobben enklere for politiet.

– Jeg tror ikke at myndighetspersonenes tilstedeværelse er med på å øke trusselbildet, snarere tvert i mot.

– De har hatt en utrolig god tilnærming til situasjonen og dette har ført til at meningsforskjeller har blitt satt til side. Respekt og kollektiv deltagelse blant det norske folk tror jeg er det nærmeste man kommer en garanti for at det ikke vil skje noe uforutsett.

Den nasjonale minneseremonien arrangeres i Oslo Spektrum søndag 21. august. Arrangementet er ikke åpent for andre enn spesielt inviterte, men vil bli vist både på NRK1 og NRK.no.

Seremonien starter kl 15.00 og ledes av Haddy N’jie.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober