Hopp til innhold

Barn komponerer. Veslefrikkprisen 2018

Stadig flere skolebarn vil prøve å vinne Veslefrikkprisen og få spille med KORK, men da må de skrive det beste musikkstykket først. Årets vinnere ble klasse 6C på Bekkelaget skole!

Stadig flere skolebarn vil prøve å vinne Veslefrikkprisen og få spille med KORK, men da må de skrive det beste musikkstykket først. Se hele prisutdelingen fra NRK Store studio 13. april kl. 12.30

Vi gratulerer årets vinnere av Veslefrikkprisen: Klasse 6C fra Bekkelaget skole i Oslo! Sammen med sin lærer Valerio D'epifanio skrev de styket "Livet". Fredag 13. april ble verket urfremført av elevene selv sammen KORK på priskonserten i NRK Store studio.

Et rekordhøyt antall barn leverte inn bidrag til Veslefrikk 2018. Målet er å skrive den beste musikalsk komposisjonen og bli vinnerne av Veslefrikkprisen.

Årets finalister:

  • 7. klasse, gruppe 1, fra Oltedal skole (Oltedal)
  • 6A fra Eiksmarka skole (Bærum)
  • 4. og 6. trinn fra Holmestrand Internasjonale skole
  • 6A fra Bekkelaget skole (Oslo)
  • 7. klasse fra Sunnylven skule (Hellesylt)
  • 1. og 2. klasse fra Sunnylven skule (Hellesylt)

kartet kan du se hvor alle årets deltagere kommer fra

Veslefrikk er en komposisjonskonkurranse for skolebarn fra 1. til 7. klasse. Siden starten for tre år siden, har flere tusen barn fra skoler over hele Norge kastet seg over komponering med liv og lyst, med mål om å skrive det verket som juryen liker aller best. Juryen er høykvalifiisert, med komponister og representanter fra flere av våre tunge musikkinstitusjoner, som Norges Musikkhøgskole, Den Norske Opera & Ballett mfl.

Spille med KORK

Alle som er med får en kvalifisert og grundig juryuttalelse, men de som blir vinnere får den største premien, en tur til Oslo og en drømmedag med Kringkastingsorkestret. Høydepunktet blir å fremføre verket sitt med KORK i Store studio, for en fullsatt sal og med strømming direkte til skolebarn over hele landet.

Vil styrke musikkfaget

Eldar Skjørten
Foto: Eldar Skjørten

Eldar Skjørten fikk ideen til å starte en konkurranse i komponering for flere år siden, inspirert av den populære Nysgjerrigper-konkurransen i regi av Norges forskningsråd. Det hele ble virkelighet i 2015, og fra starten av har KORK vært med på å lage en flott vinnerseremoni i Store studio

- Tanken var å dra i gang et prosjekt som både gi barn mulighet til å oppleve sin egen skaperkraft, og samtidig vise verdien av dette for alle andre, sier Eldar Skjørten. Jeg «ruget» på idéen en stund og tok kontakt med KORK. Den dagen KORK sa de ville være med i på dette i 5 år, minst, feiret jeg med et dusin gode kaker på et lokalt bakeri. Så var det bare å brette opp ermene...

- Barn er kreative!

- Dypest sett handler det om å gi alle barn og unge en ballast som gjør at de tilnærmer seg livet med kreativitet og skaperglede, fortsetter Eldar Skjørten. Han mener at vi skaper alle sammen, hver dag, enten vi lager musikk, finne løsninger på hverdagens utfordringer, finne opp en ny app - eller skape sosiale relasjoner.

- Men til tross for at komponering er et av tre hovedområder i læreplanen, så ser vi altså at det å skape i praksis står sørgelig svakt i skolens musikkfag. Enten så skaper man ikke i det hele tatt, eller så blir det så mye kriterier og delmål at det i praksis er læreren som er den skapende part.

På spørsmålet om barn kan klare å komponere uten noen som helst bakgrunn svarer Skjørten:

- Poenget er at barn har masse bakgrunn for å komponere, nemlig undring og nysgjerrighet. Det er der Veslefrikkmetoden starter. Og så har de kreativitet. Det er et fantastisk utgangspunkt. Så kan vi fylle på med materiell for elever og lærere som gir tips til hvordan dette kan omsettes til musikk. Dermed er en læringsprosess i gang.

KORK med for fjerde gang

- For KORK føles det både riktig og naturlig å være med på Veslefrikk, sier orkestersjef Rolf Lennart Stensø. Vi ønsker å medvirke på gode prosjekter for barn og unge, og Veslefrikk er et slikt prosjekt. Når barna selv er med og skaper musikken, blir det et et sterkt musikalsk møte. Det er mange garvede orkestermusikere som sitter med klump i halsen når de spiller musikken til disse unge komponistene, forteller Stensø.

Veslefrikk vokser

Stiftelsen Veslefrikk skal vokse, og Eldar Skjørtens neste mål er å få med elever fra ungdomstrinnet. Det er også mulig å nå ut til enda flere elever - i alle aldre. - Vi ønsker også å utvikle det pedagogiske materialet videre, blant annet med en mentorordning, hvor barn over hele landet gjennom digitale løsninger kan få møte en komponist ansikt til ansikt.

Prosjektutvidelsen kom et hakk nærmere realisering, da Sparebankstiftelsen kom på overraskelsesbesøk på seremonien, med et tilskudd på 1,5 millioner kroner i lommen.

Tidligere vinnere

De første vinnerne av Veslefrikkprisen var Montessoriskolen i Bergen i 2015 med verket World and space

Veslefrikkprisen 2015
World and Space, komponert av 3. og 4. klasse fra Montessoriskolen i Bergen. 
Elevene siller selv sammen med Kringkastingsorkestret dirigert av Per Kristian Skalstad.
Arr: Helge Sunde.

Veslefrikk er en komposisjonskonkurranse for skolebarn fra hele Norge. Det første året ble Veslefrikkprisen vunnet av Montessoriskolen i Bergen og de fikk spille sitt eget stykke "World and Space" sammen med Kringkastingsorkestret.

Reportasje i Supernytt

I 2016 vant Simen, Kristina og Vegard fra Nordstranda skule i Gloppen. Verket Vårslepp i Fjellbygda ble spilt igjen da KORK tok turen til Gloppen Musikkfest høsten 2017.

Vinneren av Veslefrikk 2016
Simen, Kristina, Vegard fra Nordstranda skule:
Vårslepp i Fjellbygda

I fjor tok Synnylven skule på Sunnmøre førsteprisen med Den forlatte byen.

Veslefrikk er en komposisjonskonkurranse for skolebarn fra 1. til 7. klasse. Siden det hele startet for to år siden, har flere tusen barn fra skoler over hele Norge kastet seg over komponering med liv og lyst, med mål om å skrive det verket som juryen liker aller best. Juryen er høykvalifiisert, med komponister og representanter fra flere av våre tunge musikkinstitusjoner.

Les mer om Veslefrikk på musikkfaget.no

Veslefrikkprisen, logo
Foto: musikkfaget.no

Les også: – Livsviktig å lære klassisk musikk

KORK og Fargespill

I ensemblet fra Bergen får barn og unge anerkjennelse for den de er og det talentet de har, uavhengig av bakgrunn. Samhold og beinharde øvelser gir oss mestere på scenen. Et fyrverkeri av musikalske og kulturelle møter som går rett i hjertet.