NRK Meny
Normal

Torsdagslive - Vadym Kholodenko

Torsdag 24. september - Universitetets aula/NRKP2/NRK klassisk

Vadym Kholodenko
Foto: vadymkholodenko.com

Universitetets aula torsdag 24. september kl. 19.30

Miguel Harth-Bedoya, dirigent
Vadym Kholodenko, piano

Torsdagslive er i gang igjen! Konsert og direktesending med den fineste musikken, gnistrende fremført av Kringkastingsorkestret med de beste solistene. Programlederne Per Sundnes og Jan Fredrik Heyerdahl leder publikum gjennom musikken på uhøytidelig og engasjerende vis, og både lyttere og publikum i salen inviteres med og kan være med å forme konserten gjennom sosiale medier.

Musikalske historier

  • Franz Liszt: Hamlet
  • Camille Saint-Saëns: Klaverkonsert nr. 2
  • Sebastián Errázuriz: La Caravana
  • David Monrad Johansen: Pan
  • Franz Liszt: Les Préludes

Hørte du Vadym Kholodenko spille Grieg med KORK forrige sesong, vet du at vi her har å gjøre med en pianist i verdensklasse. Han vant Van Cliburn-konkurransen i 2013, pianistenes konkurranse over alle, og KORK har allerede samarbeidet med ham flere ganger, ikke minst takket være hans gode kontakt med KORKs sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya. Vår nyutgivelse med klaverkonserter av Grieg og Saint-Saëns har allerede fått flere kritikere til å dra frem godordene:

"For a truly outstanding recording of the Grieg, turn to Vadym Kholodenko, Miguel Harth-Bedoya and the Norwegian Radio Orchestra" (Gramophone).

"Intelligent virtuosity and youthful fire" (The Guardian)

Vi ønsker Vadym velkommen tilbake, og på Torsdagslive denne gangen spiller han et av verkene på platen: Saint-Saëns´ evig populære Klaverkonsert nr. 2.

Dette pakker vi pent inn i ikke mindre enn fire musikalske historier. Skaperen av det symfoniske diktet, som søker å beskrive noe utenfor musikken, var Franz Liszt. Hamlet bygger på en historie de fleste av oss kjenner, mens Les Préludes har en noe mer sammensatt inspirasjon. I forordet heter det: ”Hva er livet, annet enn preluder til den ukjente Hymnen...”.

Konsertens nyeste verk er skrevet av chileneren Sebastián Errázuriz. Militærkuppet i Chile skaket en hel verden i 1973. La Caravana er skrevet 30 år etter, til minne om komponisten Jorge Peña Hen, som ble myrdet av Pinochets beryktede døds-karavane.

I Monrad Johansens Pan er det igjen litteraturen som inspirerer, og da selvfølgelig Hamsuns roman med samme navn.

BILLETTER

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Skolekonsert med KORK og elever fra Edvard Munch videregående skole
Festforestillingen "Jielemen aavoe - Livets glede" er en feiring av samenes nasjonaldag, samtidig som man markerer 100-årsjubileet for det første samiske landsmøtet som ble avholdt i Trondheim februar 1917. Artister, musikere, skuespillere, dansere og kunstnere fra hele Sápmi deltar på scenen. Festforestillingen er produsert av det samiske nasjonalteateret Beaivváš i samarbeid med Kringkastingsorkestret.
I dag fyller hele Norges Arve Tellefsen 80 år. Venner og kolleger hyller ham med en festkonsert i Universitetets Aula i Oslo. Blant de musikalske gjestene, som alle var en overraskelse for Arve, finner vi Frans Helmerson, Håvard Gimse, Sonoko Miriam Welde, Knut Buen, Aksel Rykkvin, Lise Fjeldstad, Live Maria Roggen og Atle Sponberg. Alt presentert i den fineste innpakning man kan tenke seg - hele landets Kringkastingsorkester ledet av Bjarte Engeset. Konferansier er Arild Erikstad.