Hopp til innhold

Romani!

NRK Store studio og Studio 19 fredag 10. november

Taternes sanger
Elias Akselsen, Veronica Akselsen
Stian Carstensen, Ola Kvernberg, Giani Lincan
Ingar Bergby, dirigent

Taternes sanger Elias Akselsen, Veronica Akselsen Stian Carstensen, Ola Kvernberg, Giani Lincan Ingar Bergby, dirigent

Konsert 1 kan du oppleve her:

Zigeunerlieder, Klassisk program
Ingar Bergby, dirigent
Tyler Futrell: Schism )) Pier
Antonín Dvořák/Arr: Manfred Honeck: Zigeunerlieder
György Ligeti: Concert Românesc

Zigeunerlieder, Klassisk program Ingar Bergby, dirigent Tyler Futrell: Schism )) Pier Antonín Dvořák/Arr: Manfred Honeck: Zigeunerlieder György Ligeti: Concert Românesc

Velkommen til Romani! Tre konserter med KORK på én kveld!
Her spennes buen fra kammermusikk à la Django, via klassisk orkestermusikk med sigøynerpåvirkning til tatermusikk med våre aller fremste utøvere i genren.
Den musikalske spredningen er stor, men alle konsertene har musikk som bygger på den rike musikalske tradisjonen til romanifolket, betegnelsen på etterkommerne av folket som vandret langt østfra for over 1500 år siden. Romanimusikken har, som folket, fått forskjellige betegnelser og beskrivelser, noen av dem forvirrende og misvisende, selv om flere av begrepene har festet seg godt.
Samtidig er den kulturelle påvirkningen fra romanifolket sterk og noe de aller fleste europeere har et forhold til, bevisst eller ubevisst. Romanifolkets musikk har hatt sterk innflytelse i regionene den
festet seg, og i møtet med ulike kulturer har musikken fått mange forskjellige uttrykk.
Denne kvelden feirer vi mangfoldet og musikken! Det er musikk som lever og pulserer, og vi skal avslutte vår musikalske reise i Norge, med taternes sanger, sunget av Elias og Veronica Akselsen, sammen med KORK og en instrumentaltrio av de sjeldne.

Å prøve å finne en dekkende fellesbetegnelse på alle tre konserter vil nok bære galt av sted, men la oss ta dem enkeltvis:

Einar Kyvik Bauge
Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Konsert 1 NRK Studio 19 kl. 17.30

KORK kammer - Einar Kyvik Bauge med venner spiller string swing og gypsyjazz.

String swingens skaper og mester var den legendariske gitaristen Django Reinhardt, som romani født inn i en sterk musikalsk tradisjon. Hans virtuositet på gitar var legendarisk, og han startet kvintetten Hot club de France i 1939, hvor jazz og sigøynermusikk smelter sammen. Her får vi en nesten tilsvarende besetning, men med Einar Kyvik Bauge på bratsj, sammen med Ola Erlien, Gustav Skaaret og Sigurd Jovik Bræin på gitar, Håkon Huldt-Nystrøm på bass, samt fagottist Embrik Snerte og slagverker Christian Lundqvist.

OBS: Konserten spilles i NRKs Studio 19. Inngang via Radioresepsjonen i NRK. Oppmøte senest kl. 17.15.

Konsert 2 NRK Store studio kl. 19.00
Zigeunerlieder, Klassisk program
Ingar Bergby, dirigent

  • Tyler Futrell: Schism )) Pier
  • Antonín Dvořák/Arr: Manfred Honeck: Zigeunerlieder
  • György Ligeti: Concert Românesc

Romanifolkets påvirkning på den klassiske musikken er sterkt til stede. Av og til er det vanskelig å vite hva som er rotbundet folkemusikk og hva som er musikk fra et folk på tilsynelatende reise gjennom landskapet. Om folket var i bevegelse, ble ofte musikken værende, og "sigøynermusikken" antok forskjellige former i for eksempel Sentral-Europa og i Spania (Flamenco). Er muligens Brahms' ungarske danser egentlig romani-musikk? Samtidig var flere komponister svært klar over hvor inspirasjonen kom fra, som Dvořák i sine sigøynersanger, her i et arrangement som spilles for første gang i Norge.

György Ligetis Concert Românesc har flere inspirasjoner, som tittelen antyder, folkemusikk fra Romania, men også musikken Ligeti hørte bli spilt av landsbymusikere i hans barndom. Det er nærliggende å tro at dette var romanimusikere, blant annet kjent for en svært virtuos fiolintradisjon, noe som også er hørbart i Ligetis fengende musikk.

Vi vet også at om man er blitt kalt rom, sigøyner eller tater, har de etablerte nasjonalstatene ikke alltid tatt dem vel imot, til tross for kulturell inspirasjon. Utstøtelsen og utenforskap er noe Tyler Futrell behandler i sitt verk. Tittelen Schism )) Pier antyder en splittelse mellom motsetninger.

Elias Akselsen
Foto: Hilde Wormdahl / NRK

Konsert 3 NRK Store studio kl. 21.00

Taternes sanger

Elias Akselsen, Stian Carstensen, Ola Kvernberg
Veronica Akselsen, Giani Lincan

Ingar Bergby, dirigent

Vi avslutter med et folk som har vært og fortsatt er nær oss.

Elias Akselsen er den mest fremstående representanten for taternes sterke sang- og spillemannkultur. Å høre ham fremføre sine sanger er en stor skjønnhetsopplevelse, men også en sterk påminnelse om en kultur som har møtt mye motstand, og om en musikk som har stått i fare for å gå tapt. Her har han også med seg sin datter Veronica, som med sin fantastiske stemme bringer tradisjonen videre.

Taterne reiste, og de tok musikken med seg. Det har også Elias Akselsen gjort, og med seg på veien har han fått med seg fremragende musikere. Når han stopper opp i Store studio for å krone KORKs musikalske helaften er det med to fantastiske musikere, begge med en enorm genrefleksibilitet og allsidighet. Når Akselsen, Carstensen og Kvernberg slår seg sammen, forsterket av sanger (og Akselsens datter) Veronica Akselsen og Giani Lincan på cimbalon, er det for å gi publikum en helt unik og sjelsrystende opplevelse. Samtidig er det et viktig bidrag til at taternes kultur og sanger ikke skal bli glemt. KORK vil også bidra og gir tatermusikken full orkesterklang.