Hør Apocalypsis Joannis av Knut Nystedt

Knut Nystedts storverk for kor, orkester og solister på NRK P2 27. og 28. oktober

Knut Nystedt

Vi feirer komponisten Knut Nystedts 100-årsjubileum med et opptak fra fra Oslo domkirke fredag 16.oktober, hvor en sjelden fremførelse av Apocalypsis Joannis fant sted. I Klassisk tirsdag 27. oktober og Aktuell klassisk onsdag 28. oktober får du oppleve både dette storverket og mye annen musikk av Nystedt.

Kringkastingsorkestret

Håkon Daniel Nystedt, dirigent

Mari Eriksmoen, sopran - Magnus Staveland, tenor
Oslo kammerkor, Schola Cantorum
Oslo Voices, Kammerkoret Nova

  • Knut Nystedt: Apocalypsis Joannis

Tekst: Tekst. Pars IV, Apocalypsis Joannis

La oss slå fast med én gang at Knut Nystedt er en av våre største komponister. Gjennom sitt nesten 100 år lange liv (1915-2014) satte han sitt preg på norsk musikkliv, og hans musikk har også hatt stor internasjonal utbredelse. Mange har et sterkt forhold til korkomponisten Nystedt, og kor- og kirkemusikken er også en bærebjelke i hans komponistliv. Apocalypsis Joannis, Symfoni for sopran og tenor solo, kor og orkester, op. 115 ble bestilt av Oslo-filharmonien til hans 85-årsdag (!) og tar som tittelen antyder utgangspunkt i tekster fra Johannes Åpenbaring. Det stort anlagte verket krever et tilsvarende mektig apparat av dyktige utøvere. Det hele gikk av stabelen i Oslo domkirke 16. oktober med Kringkastingsorkestret, 120 av hovedstadens beste korister, solister og ledet av Knut Nystedts barnebarn, Håkon Daniel Nystedt.

Verket har en varighet på godt og vel 90 minutter, så vi deler det opp på to konsertkvelder. Vi supplerer 100-årsfeiringen med konsertopptak fra andre Nystedt-konserter, blant annet med bidrag fra Det Norske Solistkor og fra 95-årsjubileet med Det Norske Jentekor.

NRK Radio - Klassisk tirsdag: Knut Nystedt 100 år - 27.10.2015

NRK Radio - Aktuell klassisk: Knut Nystedt 100 år - 28.10.2015

UTVALGTE ØYEBLIKK:

KORKs trombonist Sverre Riise med venner spiller jazz i Store studio, etterfulgt av Battalia, munter krigsmusikkav Heinrich von Biber.
KORK med Eivind Aadland som dirigent og Harald Aadland som fiolinsolist. "Rite", en ny konsert av Knut Vaage kombineres med en av Haydns mesterlige London-symfonier.
KORK og Tango for 3 på konsert i Store studio januar 2016. Sverre Indris Joner ønsker å videreføre arven etter Piazzolla, med musikk som befinner seg i grenselandet mellom argentinsk tango og vestlig kunstmusikk. Henning Kraggerud er solist i fiolinkonserten Con cierto toque de tango.
Kringkastingsorkestret, Sverre Indris Joner - klaver/dirigent, Per Arne Glorvigen - bandoneon, Odd Hannisdal - fiolin, Steinar Haugerud - kontrabass