Klassisk for nybegynnere

I sommer får du krasjkurs i klassisk musikk på NRK P2 – KORK er med som læremestere.

Dirigent Cathrine Winnes er Kjetil Grinderuds mentor i P2-serien "Kjetil lærer klassisk".

Dirigent Cathrine Winnes lover å lære Kjetil Grinderud «den klassiske musikkens offsideregler».

Foto: Robert Rønning / NRK

Det er opptak av radioserien "Kjetil lærer klassisk" i Store studio, KORK er på plass.

– Går det an å sammenligne det å spille fotball med å spille i et orkester?

NRK- journalist Kjetil Grinderud retter mikrofonen mot andrefiolinist Hans Petter Mæhle, som svarer kjapt:

– Absolutt!

Når Kjetil snakker på radioen er det som regel fotball han kommenterer, ikke klassisk musikk. To veldig forskjellige verdener, men Kjetil ser flere paralleller. På et fotballag er det spillere som legger opp ballen til de som skal score, og så har du de som scorer. Kjetil spør Hans Petter Mæhle om det er slik i et orkester også.

– Jo, vi har hvert vårt kompetanseområde, og målet er uansett å score. Det som er kanskje litt forskjellig, er at orkesteret som regel ikke spiller mot andre orkestre samtidig.

Latter. Det er god stemning, og det går mot siste opptak. Serien handler om Kjetils egen oppdagelse av klassisk musikk. For Kjetil har klassisk musikk alltid vært ganske fjernt, det har tilhørt noen andre.

Men noe forandret seg. En stor konsertopplevelse gjorde Kjetil nysgjerrig, han ville lære mer om klassisk musikk. Han kontakta dirigent Cathrine Winnes som gjerne ville være hans mentor, og i første episode gir hun Kjetil et løfte:

Jeg skal gi deg den klassiske musikkens offside-regler, for å styrke din opplevelse av klassisk musikk.

Cathrine Winnes

Igjennom ti episoder får vi grunnleggende musikkteori, historie og lytteøvelser. Og selvfølgelig mye fantastisk musikk.

"Kjetil lærer klassisk" på P2
Dirigent Cathrine Winnes er Kjetil Grinderuds mentor i P2-serien "Kjetil lærer klassisk".
Foto: Robert Rønning / NRK

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Meloditimen med Kringkastingsorkestret var fra 1946 og i 18 år fremover et av radioens mest populære program. Programmet er gjenoppstått på radio, og av og til slår KORK til med en Meloditime for et fullsatt Store studio. Denne gangen har de med seg Erlend Skomsvoll (piano) og Tuva Syvertsen (vokal). Dirigent: Magnus Loddgard. Programleder: Jan Fredrik Heyerdahl.

Meloditimen med Tuva Syversten og Erlend Skomsvoll

Norsk urfremføring i Store studio. House of Sound av Nils Henrik Asheim omkranses av Lutoslawskis lille suite og Sjostakovitsj´ sjarmerende Pianokonsert nr. 2. Virtuos solist er Sveinung Bjelland og Peter Szilvay dirigent.

Sveinung Bjelland spiller Sjostakovitsj

KORK med sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya og bratsjkometen Eivind Holtsmark Ringstad. Jennifer Higdons Grammypriste Bratsjkonsert spilles for første gang i Norge. Med på kjøpet får vi et virtuost ekstranummer og feiende karnevalsmusikk av Dvoràk.

Bratsjvirtuos spiller Grammy-vinner