KORK med stjernelag spiller middelalderballader

Flere av våre dyktigste folkemusikere står i kø for å synge med KORK. Direktesendingen er over.

KORK i samarbeid med Nasjonalbiblioteket slår til med lanseringskonsert for fullt orkester.
Med Kringkastingsorkestret, Gunhild Sundli, Mari Midlti, Kim Rysstad og Kirsten Bråten Berg. Konferansier: Aslak Sira Myhre.

«VIL DU MEG LYE...»: Middelalderballader for fullt Kringkastingsorkester og fantastiske gjester. Bilde: Mari Midtli (Foto: Bjørn Sletten)

  • Direktesendingen av «Vil du lye... Middelalderballader for fullt orkester» er over – takk for følget!
  • Hele sendingen kommer i NRKs TV-spiller på nett søndag 11. desember og på NRK2 klokka 21.10 samme kveld.

Kveldens solister:

Gunnhild

KLAR: Gunnhild Sundli

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Gunnhild Sundli – kjent fra bandet Gåte. Hun synger bl.a. Bendik og Årolilja, som var to av deres største slagere.

Kim Andre Rysstad

KLAR: Kim Andre Rysstad

Foto: Torunn Myhre / NRK

Kim Rysstad – folkemusiker av klasse. Han står for kveldens urfremføring av Knut Reiersruds nye melodi til balladen «Ivar Elison».

Vinterfolk - Kirsten Bråten Berg

KLAR: Kirsten Bråten Berg

Foto: NRK

Kirsten Bråten Berg – Norsk folkemusikks «grand old lady», som har samarbeidet med alle deler av norsk musikkliv

Mari Midtli med Kringkastingsorkesteret

KLAR: Mari Midtli

Foto: Terje Hong / NRK

Mari Midtli – vant Tone-prisen (musikkpris som deles ut av NRK Hedmark/Oppland i 2015, bare 18 år gammel). Dette er andre gang hun synger med KORK.

  • Programleder: Aslak Sira Myhre
  • Dirigent: Christian Eggen

I jubileumsåret er det naturlig for Kringkastingsorkestret å dvele litt ved tradisjonen og musikken vi vil bringe videre til nye generasjoner.

Derfor er det ekstra gledelig at vi har et samarbeid med Nasjonalbiblioteket, som i forbindelse med den vitenskapelige publiseringen av norske middelalderballader, slår til med en lanseringskonsert for fullt orkester.

Ballade er et ord med flere betydninger, men på denne konserten vil vi møte folkevisene med opphav i middelalderen. Kråkevisa, Liti Kjersti, Draumkvedet og ca 250 andre visetyper er transkribert og kommentert, og høsten 2016 lanseres altså de siste bøkene i dette storslåtte verket på 10 bind.

Mange av disse middelalderballadene er folkeeie, og du kjenner nok flere enn du tror, enten du har hørt dem av en slektning eller sunget dem i kor.

Flere av våre dyktigste folkemusikere står i kø for å fremføre balladene, flere av dem i orkesterarrangement. Og publikum kan særlig glede seg til en urfremføring:

Knut Reiersrud har skrevet en helt ny melodi til den dramatiske balladen om Ivar Elison.

PS! KONSERTEN ER UTSOLGT! Følg direktestrømmen fra Store studio her (klikk på bildet øverst)

Mer innhold fra KORK:

Velkommen til julekonsert i Bøler kirke i Oslo hvor Bjørn Eidsvåg, stjernesopranen Mari Eriksmoen, folk-bandet Hekla Stålstrenga og bergenskoret Fargespill er med når Kingkastingsorkestret inviterer til nydelig og stemningsfull julekonsert. Programleder er Hans Olav Brenner.
Opplev folkets musikkønsker framført av Kringkastingsorkestret på nydelige Ingierstrand en sommerkveld. Engasjert vert på konserten er Atle Antonsen.
Hans Petter Mæhle dirigerer KORK i Mozarts Symfoni nr. 36, skrevet i rekordfart da Mozart var på hyggelig besøk i Linz. Sarka av Bedrich Smetana beskriver sagnet om kvinnenes blodige opprør mot mennene.
Programleder og komiker Linn Skåber har i løpet av en uke satt Modum på hodet. I kveldens konsertprogram får du mer av hennes rørende og morsomme møte med bygda, der et av høydepunktene er når hun fremfører en selvskrevet hyllest til Modum. Du får også treffe igjen de lokale stjernene Lars, Erland og Killieburn Brae. I tillegg får du Kringkastingsorkesteret som briljerer med musikalske perler. (2:5)

UTVALGTE ØYEBLIKK:

KORK Airlines - en konsert over skyene. Elever fra 2. klasse på Edvard Munch videregående skole lager konsert med KORK.
Konsert fra NRK Store studio
Kringkastingsorkestret - Ingar Bergby, dirigent - Anne Karine Hauge, fløyte
Jon Øivind Ness: Fløytekonsert, Ætscæke (urfr)
Peter Tsjaikovskij: Symfoni nr. 1 "Vinterdagdrømmer"
Aksel Rykkvin