Hopp til innhold

Meloditimen med KORK

NRK Store studio onsdag 10. januar kl. 19.00

Kringkastingsorkesteret 1951

Kringkastingsorkestret i Store studio, ca 1950

Foto: Bildearkivet NRK

Dirigent: Ingar Bergby
Klaveroverganger: Ivar Anton Waagaard

Oda Holt Günther, fiolin
Anne Karine Hauge, fløyte
Programleder: Jan Fredrik Heyerdahl

  • Magne Amdahl: Asur-blå suite (urfremføring)
  • Musikk av Johan Øian, Maj Sønstevold, Pauline Hall, Egil Monn Iversen mfl.

I 1946, da Kringkastingsorkestret var nystartet og NRK var én radiokanal for hele det norske folk, fikk dirigent Øivind Bergh en programidé: Hva om Kringkastingsorkestret (for det het ikke KORK den gang) lagde et musikkprogram på én time, med korte, melodiske stykker og kalte det Meloditimen? Og ikke bare det, tenk om programmet kunne stå frem som en helhet, hvor alle stykkene ble bundet sammen av KORKs pianist, mens dirigent Bergh annonserte neste nummer?

Slik ble det, og programmet besto i 18 år, med et nytt program hver uke. Programmet ble et av NRKs mest populære, og orkester og enkeltmusikere ble rikskjendiser, ikke minst pianisten. Snart var setningen: «Og klaverovergangene var som vanlig ved Johan Øian» et nasjonalt begrep.

Kringkastingsorkestret har fortsatt det melodiske i ryggmargen, og programmet har gjenoppstått i ny form på P1+ hver lørdag. Da er det uten klaveroverganger, men av og til slår vi til med konsertversjonen av Meloditimen, og da må vi ha med en pianist. På konserten denne gang har vi med Ivar Anton Waagaard. Han er en av våre mest stilallsidige pianister, som skapt til oppgaven som «overgangster».

En annen god tradisjon er at orkesterets egne musikere er solister, og her skal du få høre flere av dem. Og én ting til: Meloditimen presenterte ofte helt ny musikk, skrevet av norske komponister, og på denne konserten skal vi også få en helt ny og uhørt glede, nemlig Asur-blå suite av en av våre virkelig melodiske komponister, Magne Amdahl.

BILLETTER