Hopp til innhold

Jubileumshøsten med KORK

Kringkastingsorkestret er 75 år i år. Bli med på feiringen!

KORK foran store studio, jubileumsbilde
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Fem festivaler, konserter fra Vesterålen til Oslo domkirke, fire urfremføringer, konserter i NRK Store studio, rock, verdensmusikk, klassisk, samtid...

Og mye mer, men det kan lett bli mange stikkord når et halvår med Kringkastingsorkestret skal beskrives. I år feirer KORK 75 år. Siden stiftelsen i 1946 har de gledet folk med musikk i en bredt spekter av musikksjangre. Først gjennom radio, så TV, og nå gjennom alle tenkelige medier, om du ikke er så heldig å få oppleve dem i levende live. Det må ikke nødvendigvis skje i Oslo, selv om hjemmehavnen er i NRK Store studio på Marienlyst i Oslo. Denne høsten går ferden blant annet til Bø i Vesterålen og sørsamisk festival på Røros.

Sjekk konsertlisten her i konsertkalenderen, og er du langt unna konsertsalene, er det godt å vite at alt Kringkastingsorkestret spiller kan du høre og se gjennom NRKs kanaler.

Den offisielle jubileumsfesten finner sted søndag 5. september med TV-sendt konsert i mange sjangre fra Oslo Konserthus.

Hilsen fra Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og KORK
Foto: Hege Bakken Riise / NRK

NRKs oppgave er å samle og engasjere alle som bor i Norge.

Kringkastingsorkestret har et sentralt oppdrag i dette arbeidet. Ingen kan bedre samle folk rundt bevegende musikalske opplevelser i dette langstrakte landet vårt!

For mange nordmenn har KORK vært det første møtet med levende orkestermusikk. Å sitte sammen med andre i en konsertsal, i en kirke, innerst i en låve eller ute i friluft, gir en helt spesiell følelse. Og for alle som ikke har mulighet til å komme på konsert er det godt å vite at dette orkestret er av det oppsøkende slaget: KORK kommer alltid hjem til deg via en skjerm, en høyttaler eller en propp i øret. Du kan høre dem akkurat når du vil.

I NRK er vi stolte av KORKs historie. Men kanskje er vi enda stoltere av orkestrets evne til stadig fornyelse, til å nå ut til mange ulike publikumsgrupper. Jubileumssesongen viser så godt hvorfor KORK er et unikt orkester. Programmet spenner fra kammermusikk i Oslo Domkirke til nordnorske solister i havgapet i Bø i Vesterålen, fra sørsamisk joik på Røros til Hallelujakoret fremført av 11-åringer i Hokksund.

Hver konsert er unik, hvert møte mellom musikken og publikum har sin egenart.

Jeg håper du vil dele jubileet med oss, enten ved å høre et verk som betyr noe spesielt for deg eller ved å oppleve noe helt nytt.

Thor Gjermund Eriksen, Kringkastingssjef

Historien, 75 år i NRKs tjeneste

Det startet i 1946, da fremtidsoptimismen var stor i landet. NRK var i full gang igjen etter krigens slutt, og det norske folk skaffet seg radioer i raskt tempo. Samtidig fikk musikklivet et oppsving, ikke minst gjennom NRKs støtte til de
norske orkestrene. Samtidig mente noen i NRK at det var behov for et ensemble som kunne spille musikken folk flest kunne synge med på og danse til. Det var Leif Rustad som hadde ideen om å opprette et underholdningsorkester. Siden skulle Kringkastingsorkestret være med i hans enormt populære lørdagsprogram Rundtomkring, som bokstavelig talt tømte gatene mens sendingen pågikk fra Store studio.

Bristol-orkesteret med leder Øivind Bergh
Foto: NRK

Det var Øivind Bergh som fikk oppdraget å bli orkesterets første dirigent. Hans Bristol-orkester ble slått sammen med Gunnar Knudsens radioensemble, og et 24 manns orkester (første kvinne ble ansatt 15 år senere) fikk sin faste arbeidsplass på NRK Marienlyst. Dette var musikere som kjente sitt publikum og visste hva de likte å høre på. De hadde jo spilt for dem på caféene. Mange av dem spilte også flere
instrumenter, samtidig med at de holdt et høyt klassisk nivå på hovedinstrumentet sitt. Øivind Bergh var ikke bare dirigent. Han var administrator, arrangør, programleder og ikke minst en utrettelig musikk-formidler, som hadde et inderlig ønske om at musikken skulle nå ut til alle Norges radiolyttere. Meloditimen skulle bli en av hans genistreker, hvor orkesteret, i stedet for store symfonier, spilte korte melodiske stykker, bundet sammen av pianist Johan Øians klaveroverganger. Programmet ble enormt populært og gjorde musikerne til rikskjendiser.

Kringkastingsorkesteret 1951

5-årsjubileum! Kringkastingsorkestret i Store studio 1951

Foto: Bildearkivet NRK

Slik ble grunnlaget skapt for et orkester som skulle være til nytte for NRK. De spilte egne, populære konserter, bidro i underholdningsprogrammer, og det var orkesteret for de store nasjonale anledninger. Først i én radiokanal, så TV, og nå i alle tenkelige medier.
Folks liv og medievaner forandrer seg. NRK forandrer seg med det, og KORK (som er det godt etablerte kallenavnet) må også være klar til å gå inn i nye måter å få musikken ut til folket, akkurat som Øivind Bergh gjorde. Det eneste som ikke forandrer seg er musikkgleden. Det er fortsatt en gjeng med skarpskodde musikere (nå 56 stk) som bruker all sin dyktighet og sjangerallsidighet på å være Hele landets orkester.

Opplev jubileumskonserten her:

Dagny, Frida Ånnevik og Bjørn Eidsvåg er blant gjesteartistene når hele Norges KORK feirer 75 år med direktesendt konsert. Programleder Ingrid Bjørnov.

Dagny, Frida Ånnevik og Bjørn Eidsvåg er blant gjesteartistene når hele Norges KORK feirer 75 år med direktesendt konsert. Programleder Ingrid Bjørnov.

I del to av KORKs direktesendte jubileumskonsert er Vilde Frang solist i fiolinkonsert av Alban Berg og Rosenkavaleren suite av Richard Strauss.

I del to av KORKs direktesendte jubileumskonsert er Vilde Frang solist i fiolinkonsert av Alban Berg og Rosenkavaleren suite av Richard Strauss.