KORK og Barratt-Due - Mahlers 5. symfoni

Nordstrand kirke
fredag 5. april kl. 18.00

Gustav Mahler, 1860-1911; 3/4, seated, facing left
Foto: United States Library of Congress's Prints and Photographs division / Wikipedia

Baldur Brönniman, dirigent

Marianne Thorsen, fiolin

  • Alban Berg: Fiolinkonsert
  • Gustav Mahler: Symfoni nr. 5

To Mahler-symfonier står på programmet denne sesongen (Nr. 3 ble spilt med orkester fra NMH 19. januar), og begge krever en besetning utover KORKs normale størrelse. Da er det fantastisk at vi har så mange musikkstudenter i Oslo på et såpass høyt nivå at det er mulig å fremføre de store verkene.

Mahlers 5. symfoni fra 1903 er manges favoritt, og ikke bare på grunn av den langstrakte og overjordisk vakre Adagiettoen, men også i hvordan Mahler strekker det symfoniske til ytterpunktet, og her uten solister og kor. Det er det instrumentale, orkesteret, som i en tilsynelatende normal symfonisk ramme skaper ”en hel verden”, en verden som starter med en sørgemarsj og en ikonisk trompetsolo og ender i en feiende finale over én time senere.

Alban Berg av Emil Stumpp
Foto: Emil Stumpp - Deutsches Historisches Museum / Wikipedia

Konserten åpnes med én av de fineste fiolinkonserter fra forrige århundre. Alban Berg tilhørte kretsen rundt fornyeren Arnold Schönberg, og i likhet med ham lette han etter andre veier i musikken enn den tonale, blant annet gjennom bruken av 12-tonesystemet. Selv om fiolinkonserten også benytter 12-toneteknikker, er den først og fremst et svært vakkert og rørende verk, hvor Berg både integrerer en folkemelodi og Bach-koralen Es ist genug. Konserten er tilegnet Alma Mahler Gropius´ datter Manon, som døde bare 18 år gammel ("Til minne om en engel"). Selv skal Berg dø bare noen måneder etterpå, og fiolinkonserten blir hans siste komposisjon.

Marianne Thorsen.
Foto: www.worldwideartists.com

Solist er Marianne Thorsen, som i mange år har vært blant våre aller fremste fiolinister. Hun er aktiv som solist og kammermusiker både hjemme og ute, blant annet som fiolinist i The Nash Ensemble of London. Hun er også professor ved Institutt for musikk ved NTNU).

Baldur Brönniman
Foto: https://www.baldur.info

Dirigenten Baldur Brönniman er et nytt bekjentskap for KORK, men han har dirigert flere av de norske orkestrene. En ettertraktet dirigent, og særlig anses han som en av de beste på den helt nye musikken. Nå skal han lede KORK og ungdommen i Mahlers mesterverk.

BILLETTER

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Meloditimen med Kringkastingsorkestret var fra 1946 og i 18 år fremover et av radioens mest populære program. Programmet er gjenoppstått på radio, og av og til slår KORK til med en Meloditime for et fullsatt Store studio. Denne gangen har de med seg Erlend Skomsvoll (piano) og Tuva Syvertsen (vokal). Dirigent: Magnus Loddgard. Programleder: Jan Fredrik Heyerdahl.
Under Edvard Munchs sol i Universitetets aula spiller KORK Beethovens Pastorale-symfoni. Dirigent: Miguel Harth-Bedoya.
Kringkastingsorkestret - Tabita Berglund, dirigent - Amalie Stalheim, cello
Eksamenskonsert for Norges Musikkhøgskole. En av våre fremste unge solister møter KORK og et norsk dirigenttalent i Sergej Prokofjevs Sinfonia concertante.