NRK Meny
Normal

KORK kammer - Marianna Shirinyan

NRK Store studio
onsdag 6. desember kl. 19.30

Mariann Shirinyan
Foto: Nikolaj Lund

Marianna Shirinyan, piano - Musikere fra Kringkastingsorkestret

  • Ludwig van Beethoven: Kvintett for piano og blåsere
  • Olivier Messiaen: Quatuor pour la fin du temps

Fjorårets pianosensasjon med KORK er tilbake og samler et utsøkt knippe KORK-musikere til kammerspill.
Beethovens kvintett er hans eneste av slaget. Et temmelig friskt og ungdommelig verk, med inspirasjon både fra mester Mozart og fra sitt eget nyskapende indre.
Men verket som kommer til å ta deg ut av tiden i de mer enn tre kvarterene det varer er ”Kvartett til tidens ende”.
Verket ble fullført mens Messiaen satt i konsentrasjonsleir i Görlitz i 1940-41. Verket er satt sammen av både nyskrevne satser og tidligere skrevet musikk, men den endelige utformingen er med utgangspunkt i instrumentene han hadde for hånden, klarinett, fiolin, cello og etter hvert et piano som han spilte på selv. Et tekstlig utgangspunkt, som avspeiler seg i titlene til de åtte satsene, er Johannes åpenbaring og varselet om tidens ende, men parallellen til den brutale krigen og den sterke følelsen av sivilisasjonens sammenbrudd ligger nær. Det er et tonespråk av en annen verden, med sterke religiøse (katolske) referanser, iblandet egenkonstruerte skalaer (modus), fuglesang og
indiske rytmer. Mangfoldig, inderlig og dypt, Messiaen er og blir noe helt eget i musikkhistorien og høyt elsket av mange.
Velkommen til en adventskonsert av et litt annet slag.

BILLETTER

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Skolekonsert med KORK og elever fra Edvard Munch videregående skole
Festforestillingen "Jielemen aavoe - Livets glede" er en feiring av samenes nasjonaldag, samtidig som man markerer 100-årsjubileet for det første samiske landsmøtet som ble avholdt i Trondheim februar 1917. Artister, musikere, skuespillere, dansere og kunstnere fra hele Sápmi deltar på scenen. Festforestillingen er produsert av det samiske nasjonalteateret Beaivváš i samarbeid med Kringkastingsorkestret.
I dag fyller hele Norges Arve Tellefsen 80 år. Venner og kolleger hyller ham med en festkonsert i Universitetets Aula i Oslo. Blant de musikalske gjestene, som alle var en overraskelse for Arve, finner vi Frans Helmerson, Håvard Gimse, Sonoko Miriam Welde, Knut Buen, Aksel Rykkvin, Lise Fjeldstad, Live Maria Roggen og Atle Sponberg. Alt presentert i den fineste innpakning man kan tenke seg - hele landets Kringkastingsorkester ledet av Bjarte Engeset. Konferansier er Arild Erikstad.