NRK Meny

KORK i Store studio 1 - Ingrid Andsnes

Fredag 9. oktober - NRK Store studio

Pianisten Ingrid Andsnes spiller Mozart med KORK. Følg konserten direkte!

Ingrid Andsnes
Foto: ingridandsnes.com

Artikkelen er mer enn to år gammel.

NRK Store studio fredag 9. oktober kl. 18.00

Kolbjørn Holthe, leder
Ingrid Andsnes, piano

  • Franz Schubert: Ouverture "I italiensk stil"
  • Wolfgang A. Mozart: Klaverkonsert nr. 12 i A-dur
  • Franz Schubert: Symfoni nr. 9, ”Den store”

Følg konserten direkte:

KORK i Store studio 1. 
Ingrid Andsnes, piano. Kolbjørn Holthe, dirigent. 
Franz Schubert: Ouverture i italiensk stil
Wolfgang A. Mozart: Piano Concerto no 12 i A-dur
Franz Schubert: Symphony no 9, ”Den store”

En hel-wienersk kveld i Store studio, og for første gang ønsker vi Ingrid Andsnes velkommen som solist med KORK. Mozart selv hadde stor sans for sine tre konserter (nr. 11, 12 & 13) som han skrev i 1782, da han hadde etablert seg i Wien for godt. I et berømt brev til sin far, gir han selv den beste beskrivelsen av konsertene: ”...De er svært brilliante, behagelige for øret, uten å bli kjedelige...Det er passasjer her som bare kjenneren kan finne glede i, men skrevet på en slik måte at de mindre lærde gleder seg over dem, men uten å vite hvorfor...”

Se Ingrid Andsnes med fin familie på Sommeråpent:

Berit Johanne Folkedal, Solveig, Ingrid og Leif Ove Andsnes.

Schuberts siste symfoni, med det symbolske nummeret 9, er ikke blant hans siste verk. Den er skrevet i 1825, og er ikke så skjebnetung i uttrykket som sene verk som Winterreise eller Strykekvintetten. Men grensesprengende storhet har den (selv om tilnavnet ”Den store” visstnok skal skille den fra ”Den lille” nr. 6). Ikke minst i formatet, med en ”himmelsk lengde” innpå én time, men også et verk som har en egen storslagenhet i uttrykket, fra åpningsmelodien i hornet til den energiske sistesatsen.

På ”Mozartsk” vis ledes det hele fra konsertmesterplass av Kolbjørn Holthe, ikke helt vanlig på en såpass krevende symfoni som Schuberts 9. , men KORK er ikke orkesteret som lar seg skremme av nye erfaringer.

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Skolekonsert med KORK og elever fra Edvard Munch videregående skole
Festforestillingen "Jielemen aavoe - Livets glede" er en feiring av samenes nasjonaldag, samtidig som man markerer 100-årsjubileet for det første samiske landsmøtet som ble avholdt i Trondheim februar 1917. Artister, musikere, skuespillere, dansere og kunstnere fra hele Sápmi deltar på scenen. Festforestillingen er produsert av det samiske nasjonalteateret Beaivváš i samarbeid med Kringkastingsorkestret.
I dag fyller hele Norges Arve Tellefsen 80 år. Venner og kolleger hyller ham med en festkonsert i Universitetets Aula i Oslo. Blant de musikalske gjestene, som alle var en overraskelse for Arve, finner vi Frans Helmerson, Håvard Gimse, Sonoko Miriam Welde, Knut Buen, Aksel Rykkvin, Lise Fjeldstad, Live Maria Roggen og Atle Sponberg. Alt presentert i den fineste innpakning man kan tenke seg - hele landets Kringkastingsorkester ledet av Bjarte Engeset. Konferansier er Arild Erikstad.