Coro av Luciano Berio

Et korverk uten sidestykke, fremført av Det Norske Solistkor og Kringkastingsorkestret. Konserten er over, men innspillingen kommer snart.

KORK og Det Norske Solistkor fremfører Coro
Foto: Henning Gulli / NRK

Se bilder fra konserten

Italienske Luciano Berio (1925-2003) er kjent for sine eksperimentelle verk, men også for musikk som når et bredere publikum. Han var en komponist som benyttet de modernistiske komposisjonsteknikkene på sine egen og høyst fascinerende måte.
Coro fra 1974-76 kan absolutt regnes som et av hans kjerneverk, men det er musikk som krever såpass av sine utøvere at det er en virtuos begivenhet at det i det hele tatt
fremføres. Nå er verket spilt inn på plate med Det Norske Solistkor, KORK og dirigent Grete Pedersen - for et entusiastisk og fullstappet Store Studio.

Musikken er for 40 stemmer og 44 instrumenter, med sangere og musikere plassert parvis i orkesteret, slik at stemme og instrument sidestilles, både klanglig og visuelt. Folklore er en inspirasjon her som i flere andre verk, kanskje enda mer i dette verket, selv om det ikke alltid er hørbart som sitater. Tekstene er hentet fra mange kilder, for eksempel Peru, Polynesia, Persia og sioux. Gjennom det hele får vi et av Pablo Nerudas kraftfulle dikt (Residencia en la Tierra - "Kom og se blodet i gatene...").

32 små deler glir over i hverandre og danner en rik klangverden, og for å bruke Berios egen beskrivelse:
”Som musikalske bilder skrevet inn som grafitti på byens harmoniske landskap.”
Resultatet er mektig og medrivende og her fremført av Norges beste kor og vår fremste kordirigent.

Det finnes få innspillinger av dette verket, noe som kan forklares med de ekstreme kravene til utøverne. Slik sett kommer dette verket til å bli en referanse i det internasjonale musikkmiljøet.

Les anmeldelse av konserten på Ballade og på Musikkjorunalistikk.no

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Amjad Ali Khan, sarod
David Cooper, horn
Christian Krogvold Lundqvist