Hopp til innhold

KORK i Aulaen - Perianes og Brahms

Universitetets aula
torsdag 1. mars kl. 19.30

Javier Perianes
Foto: Marco

Miguel Harth-Bedoya, dirigent
Javier Perianes, piano

  • Knut Nystedt: Spenningens land, op. 19
  • Johannes Brahms: Klaverkonsert nr. 1
  • Robert Schumann: Symfoni nr. 1,”Vårsymfonien”

Javier Perianes gledet KORK-publikummet med Schumanns pianokonsert for noen sesonger siden. Nå møter vi ham igjen, og du får du sjansen til å bli ekstra kjent med Brahms klaverkonserter. Perianes er nemlig også solist i Brahms 2. klaverkonsert med Oslo-filharmonien 3. mai, noe som vel sier noe om denne spanske pianistens kapasitet. Brahms 1. klaverkonsert er et av hans tidlige mesterverk og også et av hans første orkesterverk overhodet (20 år før 1. symfoni). Brahms tenker symfonisk, à la Beethoven og gjør solisten til en del av den symfoniske helheten, samtidig som pianostemmen krever en virtuos med et orkestralt overblikk.
Vår sjefdirigent fortsetter jakten på norsk musikk og har funnet Spenningens land av Knut Nystedt, et verk fra 1947, skrevet da han var elev hos Copland. Den symfoniske fantasien er tilegnet Finnmarks befolkning, for deres store lidelser under krigen.
Ganske annerledes er tonen i Robert Schumanns 1. symfoni fra 1841, med Schumann på et relativt lykkelig sted i livet, ganske nygift og her inspirert av diktet Frühling av A. Böttger.
En optimistisk start på et av romantikkens store symfoniske mesterskap.

BILLETTER