Spiller inn sjelden pianokonsert

KORK, Carr og Cleve = sant. Du har kanskje hørt om Griegs a-mollkonsert, men visste du at det finnes flere norske pianokonserter i a-moll?

Joachim Carr

Joachim Carr, pianist

Foto: Helene Ulrichsen / NRK

Én av dem er Pianokonsert nr. 4 av Halfdan Cleve, et verk vi hører svært sjelden, av en komponist ikke alle kjenner navnet på.

- Dette er faktisk den første innspilling på CD, sier pianisten Joachim Carr, som nettopp har spilt inn én av to pianokonserter av Cleve som skal utgis på selskapet Naxos. Det skjedde i NRKs Store studio sammen med Kringkastingsorkestret, dirigert av den unge, engelske dirigenten Leo McFall. Forrige innspilling av denne konserten ble utgitt på LP i 1980.

Dirigenten Leo McFall

Leo McFall, dirigent

Foto: Helene Ulrichsen / NRK

McFall er kjent med flere norske komponister, for eksempel både Grieg og Sinding, men Cleve var til denne innspillingen et ukjent, men inspirerende bekjentskap. En komponist han gjerne dirigerer utenfor Norges grenser.

I følge pianist Carr er det lite nasjonalromantikk å spore i Cleves musikk. Han finner heller en tysk, senromantisk inspirasjon, ikke minst fra Richard Wagner.

- Det dukker til og med opp et sitat fra operaen Tristan og Isolde i 2. sats, sier McFall.

I pianoteknikken er Franz Liszt en tydelig inspirasjon, og Carr funderer også på om vi kan lese noen av Cleves fortrinn som pianist inn i pianostemmen. Mange typiske "pianokomponister" skrev inn passajser som de selv visste de kunne briljere med.

- Jeg har en følelse av at Cleve var god til å spille oktaver, sier Carr (hør på lydklipp)

Fra innspillingen av Cleves 4. pianokonsert med Joachim Carr og KORK

Joachim Carr er en pianist flere har fått ørene opp for de senere årene. Han har vært en prissanker i årene under og etter studier på Barratt Due (med Jiri Hlinka) og på Hochschule für Musik "Hanns Eisler" Berlin. Med 1. pris i Edvard Grieg Pianokonkurranse i Bergen i 2013, ble flere i Norge oppmerksomme på denne helt spesielle pianobegavelsen. Han er naturlig nok svært ettertraktet, både som solist og kammermusiker.

Carr har ingen fullgod forklaring på hvorfor Halfdan Cleve er blitt en av de "glemte" komponistene, men han understreker at mye av musikken hans gir pianisten temmelig store utfordringer. Selv fant han frem til Cleves musikk etter å ha gravd i notesamlingen på Nasjonalbiblioteket. Det resulterte i en tur til Litauen i 2009, hvor han, sammen med fire studiekolleger (bl.a. Christian Ihle Hadland), spilte samtlige av Cleves fem pianokonserter.

Nå skal snart flere få høre Cleves musikk, 36 år etter forrige innspilling.

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Høyoktan-virtuositet med verdenspianist og KORK-venn Marianna Shirinyan.
Christian Eggen er en av Norges fremste Mozart-tolkere. Her er han både pianist og dirigent i Mozarts Pianokonsert nr. 9.
Norsk superdirigent og norsk kulturarv.