Elena Schwarz og Yi Yang - Korngold og Sjostakovitsj

AVLYST: Konsert med KORK i Store studio 12. mars

Yi Yang
Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Kjære publikum. Etter Folkehelseinstituttets siste anbefalinger vedrørende koronaviruset, har NRK har besluttet at vi ikke skal ha eksternt publikum på våre konserter inntil videre. Dette rammer også konserten vår i Store studio.

Etter de siste forholdsregler fra myndighetene har vi også besluttet å stoppe hele konsertproduksjonen. Vi håper å komme tilbake med dette konsertprogrammet ved en senere anledning.

- - -

Elena Schwarz, dirigent

Yi Yang, fiolin

  • György Ligeti: Melodien
  • Erich Wolfgang Korngold: Fiolinkonsert
  • Dmitrij Sjostakovitsj: Symfoni nr. 1

Yi Yang er til daglig konsertmester i KORK, men her stiller hun seg foran orkesteret som solist i Erich Wolfgang Korngolds senromantiske og virtuose fiolinkonsert. Korngold var godt etablert i Hollywood fra 1930-tallet og livnærte som filmmusikkomponist. Etter krigens slutt fant han et pusterom til å skrive en fiolinkonsert, og dermed slå fast at han var mer enn en komponist som hadde "solgt seg" til Hollywood. Konserten ble fremført til stor suksess av Jascha Heifetz i 1947, og er er siden blitt et standardverk (for fiolinistene som tør).

Elena Schwarz, dirigent
Foto: Axel Saxe

Dirigenten Elena Schwarz er et nytt bekjentskap for KORK, men har gjort seg mer enn kjent verden over for sin mesterlige hånd over våre beste orkestre. Noen musikkinteresserte nordmenn la kanskje også merke til henne i 2014, da hun vant Prinsesse Astrids musikkpris. Hun har valgt å omkranse Korngold med musikk av Ligeti og Sjostakovitsj. Sistnevnte var bare 18 år da han skrev sin smått geniale 1. symfoni. Fortsatt ikke tydelig tynget av presset fra myndighetene leverer 18-åringen en himmelstormende, rabulistisk og virtuos symfoni, som skulle gi ham plutselig verdensberømmelse.

Ungarske György Ligeti skrev det fascinerende og vakre Melodien i 1971, på et tidspunkt da verden for lengst hadde fått ørene opp for hans revolusjonerende tonespråk i verk som Atmosphères og Lux Aeterna. Man finner hans brede, kontinuerlige vev av bevegelse også i Melodien, men han ønsket også (som tittelen antyder) å la mange melodier komme til orde samtidig. Han sier selv: Kanskje føles det kaotisk i starten, men når man kjenner musikken bedre, vil man høre sammenhengene og det skjulte harmoniske skjelettet.

UTVALGTE ØYEBLIKK:

Meloditimen med Kringkastingsorkestret var fra 1946 og i 18 år fremover et av radioens mest populære program. Programmet er gjenoppstått på radio, og av og til slår KORK til med en Meloditime for et fullsatt Store studio. Denne gangen har de med seg Erlend Skomsvoll (piano) og Tuva Syvertsen (vokal). Dirigent: Magnus Loddgard. Programleder: Jan Fredrik Heyerdahl.

Meloditimen med Tuva Syversten og Erlend Skomsvoll

Norsk urfremføring i Store studio. House of Sound av Nils Henrik Asheim omkranses av Lutoslawskis lille suite og Sjostakovitsj´ sjarmerende Pianokonsert nr. 2. Virtuos solist er Sveinung Bjelland og Peter Szilvay dirigent.

Sveinung Bjelland spiller Sjostakovitsj

KORK med sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya og bratsjkometen Eivind Holtsmark Ringstad. Jennifer Higdons Grammypriste Bratsjkonsert spilles for første gang i Norge. Med på kjøpet får vi et virtuost ekstranummer og feiende karnevalsmusikk av Dvoràk.

Bratsjvirtuos spiller Grammy-vinner