NRK Meny
Normal

Stemmer over miljøtiltak

- Et enormt framskritt. Det kaller USAs president Obama miljøloven som etter planen skal vedtas av USAs representanthus i kveld. Angela Merkel holdes fram som et miljø-eksempel.

Wonder-Merkel og Super-Obama

Miljøaktivister demonstrerte sitt håp i Berlin: Wonder-Merkel og Super-Obama. Og ikke mer enn 1,5 grads temperaturstigning.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Lovforslaget passerte ett av hinderne tidligere i dag, da Representantenes hus - med et knapt flertall på 217 mot 205 - ble enige om debatt-prosedyrene for den viktige loven.

Representantene vedtok også å stemme over selve klimaendringsloven i dag eller i kveld, Washington-tid.

Men avstemningen viste også at republikanerne akter å stå samlet i motstand mot den vidtrekkende loven.

Optimisme

Likevel, på spørsmål om hun trengte flere stemmer for å få et vedtak, svarte Representanthusets president, demokraten Nancy Pelosi, optimistisk:

- Nei, tvert imot.

Lovforslaget er på 1200 sider, og har som mål å senke utslippene av karbondioksid og andre drivhusgasser med 17 prosent innen 2020, og med 83 prosent innen 2050.

Demokratene mener også at loven vil skape nye arbeidsplasser.

- Den er en jobb-skaper. Den vil bidra til å spare millioner og milliarder av dollar for USAs økonomi, sa Obamas rådgiver Valerie Jarrett til USAs allmennkringkaster CNBC i dag.

Motstanderne på den republikanske siden mener derimot at loven vil treffe nedgangsslitne forbrukere rett i lommebøkene deres, fordi prisene på energi og andre dagligvarer vil stige.

Obama og Merkel

Obama selv befinner seg i Det hvite hus, der han har hatt toppmøte med forbundskansler Angela Merkel i dag.

Hun roste Obamas løfter om å minke drivhusgass-utslippene opp i skyene på deres felles pressekonferanse etterpå. Og demokratene holdt til gjengjeld Merkel fram som et forbilde i den internasjonale klimapolitikken.

Ett av energilovens mål - eller bieffekter - er å gjøre USA mindre uavhengig av utenlandsk olje, og heller produsere hjemlig, alternativt drivstoff, som vind- og solkraft, og kanskje også det som kalles "rent kull".

Kan bli blokkert

Men veien fram er fortsatt lang. Selv om demokratene får flertall for loven denne uka, må lovforslaget videre gjennom Senatet. Her har republikanerne større muligheter til å blokkere loven gjennom å forsinke prosedyrer.

Blir loven likevel vedtatt i løpet av de neste månedene, kan Obama reise til sitt neste møtet med Merkel - den store klimakonferansen i København i desember - med en svært viktig klima-seier i lomma.

Selda Ekiz om temperatur og co2 siste 800 000 år.
Hvorfor gjør vi så lite når vi vet så mye? Per Espen Stoknes er klimapsykolog ved BI. Han viser hvilke mekanismer det er i oss som gjør oss til klimasinker, selv om vi vet bedre. 
Episode 1:10 Distanse. Det skjer ikke meg.