NRK Meny
Normal

Klimaverter får vaksine før alvorlig syke

I Danmark må personer med alvorlige sykdommer vente på vaksinen mot svineinfluensa. TV-verter og medieansatte ved klimatoppmøtet kommer først.

Svineinfluensa

Vaksine mot svineinfluensa.

Foto: George Frey/Getty Images / Scanpix/AFP

Dansker med alvorlige lidelser rykker bakover i køen. Rergjeringen i landet har nemlig besluttet å vaksinere opp mot 10 000 personer som skal arbeide med klimatoppmøtet i København, før risikogruppen.

Danmarks TV-fjes Jes Dorph Petersen

Danmarks TV-fjes Jes Dorph Petersen er ifølge Berlingske Tidende en av dem som kommer foran i vaksinekøen.

Foto: Claus Fisker / Scanpix

Personene kommer fra TV-stasjonene DR og TV2, og har ingen annen funksjon enn at de skal dekke klimatoppmøtet i desember, skriver Berlingske Tidende .

– Rekker ikke vaksinere alle syke

– Det stemmer, at vi ikke rekker å vaksinere alle 750 000 som inngår i risikogruppen, før vi har vaksinert deltakerne som skal arbeide med klimatoppmøtet, forteller Jesper Fisker i det danske helsedirektoratet .

Avgjørelsen rammer omkring halvparten av de alvorlig syke i Danmark, fordi en rekke TV-ansatte kommer før dem i køen.

Skal sikre nyhetsdekningen

Helsemyndighetene i landet har bedt om lister fra mediebedriftene om hvem de ønsker å vaksinere forut for FN-toppmøtet.

Danmarks Radio har blant annet bedt om å få vaksiner til sine 550 ansatte, der 100 skal dekke klimatoppmøtet i desember.

– Vi har så langt mottatt 100 vaksiner, der 44 er folk jeg har ansvar for. De skal fordeles til et nødberedskap, så vi kan sikre nyhetsdekningen til befolkningen, forteller DR-sjef Ulrik Haagerup.

Ifølge Haagerup har helsemyndighetene lagt vekt på at det må sikres mannskap til å dekke toppmøtet.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.