NRK Meny
Normal

Stormen «Bud» har blitt orkan

Den tropiske stormen «Bud» eskalerte til orkanstyrke torsdag morgen og nærmer seg den sørvestlige kysten av Mexico med høy hastighet.

Stormen «Bud» har blitt orkan

Prognosekartet viser at orkanen vil nærme seg den meksikanske kysten sent fredag ​​før den vil bevege seg vestover og vekk fra land.

Foto: US National Hurricane Center

«Bud» nådd en hastighet på 120 km/t og beveger seg i en nordvestlig retning.

Stormsenteret til orkanen befinner seg 620 kilometer sørvest for den meksikanske kystbyen Manzanillo, melder USAs nasjonale orkanvarslingssenter torsdag.

Mexicos regjering har allerede utstedt en stormadvarsel langs kysten fra Punta San Telmo til La Fortuna, melder nyhetsbyrået Reuters.

Mexico har ingen store oljeinstallasjoner ved Stillehavskysten, men sukker- og kaffeavlinger i området kan risikere å bli ødelagt av flom som følge av orkanen.

Det er regnet at orkanen vil nærme seg den meksikanske kysten sent fredag ​​før den vil bevege seg vestover og vekk fra land.

Sesongens første orkan

Ifølge USAs nasjonale orkanvarslingssenter vil orkanen svekkes i styrke utover fredagskvelden.

«Bud» er den første tropiske stormen som har blitt en kategori 1- orkan i årets orkansesong i Stillehavet.

Kategori 1 er den laveste orkanstyrken, men orkanen kan likevel føre til flom, og kan rive av tak og brekke trær.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.