NRK Meny
Normal

Solheim mottok folkets klimaråd

Miljøvernministeren har fått overlevert resultatene fra folketoppmøtet om klimautfordringene. Han lover at rådene fra vanlige nordmenn skal tas med i forhandlingene i København.

Solheim mottar folkets klimaråd
Foto: Hans Erik Weiby / NRK

26. september var 100 helt vanlige folk samlet til «folkets klimamøte» i Oslo. Samtidig i 38 andre land var tilsvarende grupper samlet for å lage råd til sine ledere om hva som bør satses på i klimadebatten.

LES: Dette mener folket om klimakrisen

- Jeg skal lese rådene, og så får vi snakke med de andre forhandlerene om det. Folketoppmøter er gjennomført i mange andre land, så det er interessant hva andre har kommet frem til også, og hvilken påvirkning folkepanelene har der. Land som Brasil og Indonesia er veldig viktige, sier miljøvernminister Erik Solheim

- Reduser utslipp

Rådene Andrea Hvattum og Dick Morten Haande-Hansen på vegne av folketoppmøtet gav til miljøvernministeren var disse:

  • Innfør internasjonale CO2 avgifter på fossilt brensel. Et FN-styrt klimafond skal bruke pengene til å begrense klimaødeleggelsene.
  • Norge må redusere sine utslipp med 40 prosent innen 2020. Norge må satse mer på energieffektig infrastuktur ig industri.
  • Skole, vitenskap og religiøse samfunn må i større grad bidra til kunnskapsspredning om årsakene til og konsekvensene av klimaendringene.

- Vil ta med meg rådene til København

Video nsps_upload_2009_10_1_16_8_29_2974.jpg

NETT-TV:Solheim er glad for folkets klimaråd (KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE VIDEO).

Spente før møtet

Andrea Hvattum og Dick Morten Haande-Hansen var spente foran møtet med Solheim. De var valgt ut blant de 100 deltakerne på folketoppmøtet i Oslo til å overlevere de tre viktigste rådene, samt de øvrige resultatene fra diskusjonene på møtet, til miljøvernministeren.

- Jeg synes det viktigste at vi alle er klar over at vi har en felles framtid. Skole og utdanning er viktig for å få de unge til å skjønne hva klimakrisen dreier seg om, sier Dick Morten Haande-Hansen.

- Jeg håper han tar med rådene til København, og jobber ut fra dem, sier Andrea Hvattum.

LES: Norge er best rustet for klimaendringene

- Flott at vanlige folk engasjerer seg

Etter overleveringen av rådene, sammen et hefte med resultatene fra folketoppmøtet i Norge, sa Solheim at han setter pris på vanlige folks engasjement.

- Jeg synes det er flott at vanlige folk engasjerer seg for klimatrusselen som ikke nødvendigvis er medlemmer av Bellona og Natur og Ungdom. Det at folk kommer med sine meninger er akkurat det vi trenger, sier miljøvernminister Erik Solheim.

LES OGSÅ: Baste (81) og Kristina (18) skal gi klimaråd til FN

Global undersøkelse

I tillegg til å gi klimaråd, svarte deltakerne på folketoppmøtet på spørsmål om hva som betydde mest for dem i klimadebatten.

De samme tolv spørsmålene som ble diskutert på møtet i Oslo er blitt stilt til folk i alle landene som deltar.

På nettsiden til World Wide Views on Global Warming kan man se hva verden totalt har svart, eller klikke seg inn på hvert enkelt land.

Folketoppmøtet om klima

Her er Dick Morten Haande-Hansen smamen med gruppe sju på folketoppmøtet i Oslo 26. september.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden

De norske svarene kan du lese her: Norges klimasvar

Utenriksdepartementet i Norge har bidratt med økonomisk støtte til folkehøringene i Brasil, Indonesia og Mosambik.

Det har aldri tidligere blitt gjennomført en så omfattende «folkehøring» i global skala. Svarene og rådene fra alle deltakerlandene skal presenteres på klimatoppmøtet i København i desember.

Om Solheim og de norske delegatene tar Hvattum og Haande-Hansens innspill til etterretning gjenstår å se når den norske delegasjonen reiser til København.

Hvilke klimaråd vil du gi Solheim?

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.