NRK Meny
Normal

- Stemningen her nede åpner for å nå en avtale

Forhandlere og miljøvernere er enige om at klimatoppmøtet i Mexico har startet bedre enn forventet. Etter første uke i møterommene ser man nå positivt på å nå et resultat.

Audun Rosland

Audun Rosland leder den norske delegasjonen av forhandlere i Cancun.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristin Granbo i Cancun
Foto: NRK

– Da vi kom hadde vi lave forventninger, men det har vært en god prosess.

Forhandlingsleder i den norske delegasjonen, Audun Rosland, forteller søndag ettermiddag at nye tekstforslag til en avtale danner et godt grunnlag for videre forhandlinger.

– Men de er ikke klare nok til å kunne ta i mot ministerne, sier Rosland til NRK.

Ministerne overtar stafettpinnen

Så langt har rundt 25 nordmenn jobbet intenst med forhandlinger i ulike undergrupper av Klimakonvensjonen for å forberede beslutningsprosessen før miljøvernministerne ankommer denne uka for å ta over stafettpinnen.

Rosland er nå en forsiktig optimist foran den siste uka i Mexico.

– Det beste vi kan håpe på nå er en rammebeslutning som kan lede til en juridisk bindende avtale i nærmeste framtid, sier Rosland og presiserer at Norge håper på en tidsfrist for denne til møtet i Sør-Afrika neste år.

Les også: – Fullt mulig å gjøre klimaframskritt i Mexico

Se: Norske ungdommer sikret fremgang i Mexico

Lars Haltbrekken

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, mener det er en positiv stemning innad i forhandlingene.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Åpner for avtale

Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund sier prosessen er en jakt på kompromiss, og sier på lik linje med Rosland at stemningen i Cancun åpner for å komme fram til en avtale.

– På denne tida i fjor var forhandlingene nær et sammenbrudd, men nå er det mexicanske vertsskapet veldig ivrige på å presisere at prosessen er åpen og det er tydelig at de frykter en gjentakelse av fiaskoen i København. Stemningen her nede åpner for å nå en avtale, sier Haltbrekken.

Så langt har ingen gått ut av møterommene i sinne, som var tilfelle under toppmøtet i fjor.

Haltbrekken sier likevel at det er helt åpent foran siste forhandlingsuke.

– Det kan gå rett i grøfta, eller det kan gå på skinner.

Les også: Norge kåret til «Fossil of the Day»

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.