Hopp til innhold

Verstingene holdt seg unna

FNs klimatoppmøte i København har samlet det største antallet stats- og regjeringsledere som noensinne har møttes i klimasammenheng. Men det var likevel mange som ikke deltok.

President av De forente arabiske emirater Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahayan

President av De forente arabiske emirater Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahayan.

Foto: Yasser al-Zayyat / Scanpix/AFP

119 stats- og regjeringsledere som i dag satt inne i plenumssalen på Bella Center representerer 89 prosent av verdensøkonomien. Forventningene har ligget hos de største utslippskjempene Kina, USA og India. Men noen klimaverstinger holdt seg langt unna møtet.

Har vist stor motvilje

Statsledere fra Saudi Arabia, Iraq, Kazakhstan, Angola, Azerbadjan, Libya, Oman, Qatar og De forente arabiske emirater deltok aldri på møtet i den danske hovedstaden.

Saudi Arabia har lenge vært sett på som en versting under forhandlingene. Alle land har vist en bred forståelse om at noe må gjøres med klimaendringene, og majoriteten har ønsket å bidra til å bremse utviklingen på global basis.

Saudi Arabia har imidlertid vist stor motvilje til å ta på seg tiltak på hjemmebane. Landet er livredd for at en effektiv avtale i København har villet bidra til en synkende etterspørsel etter olje.

Det er derfor kanskje ikke så rart at lederne for landet velger å holde seg hjemme under høynivådelen.

Les mer: Dette er klimaforhandlingene 2009

Rammes verst

Fiji var en av øystatene som ikke var representert med sin stats- eller regjeringsleder under klimatoppmøtet i København.

Foto: Rick Rycroft / Scanpix/AP

Flere av de små øystatene har heller ikke vært representert ved sine ledere, melder Reuters. Disse har vært et viktig samtaleemne under hele konferansen, fordi de nettopp vil rammes først dersom havet stiger ytterligere.

Les: Dette er de fem mest dødelige klimaendringene

Les også: Holder regjeringsmøte under vann

Statene som ikke deltok inkluderer Antigua og Barbuda, Barbados, Cape Verde, Cuba, Fiji, Jamaica, Solomon Islands og Tonga. De fleste av disse er allikevel representert i København ved alliansen for små øystater (AOSIS).

De latinamerikanske landene Argentina, Chile, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Paraguay, Peru og Uruguay hadde heller ikke sine ledere på plass under toppmøtet.

Silvio Berlusconi deltok, som kjent, ikke på møtet fordi han for få dager siden ble angrepet av en mann etter en tale, og måtte pleie skadene hjemme i Italia. Sveits og Ukraina var heller ikke representert med sine ledere.