Hopp til innhold

Nordmenn støtter krisepakke til oljenæringen under pandemien

Seks av ti nordmenn mener det har vært riktig å gi krisestøtte til oljenæringen. Det viser en ny NRK-måling.

Offisiell åpning av Johan Sverdup.

DENNE BRANSJEN FIKK STØTTE: Flertallet på Stortinget ga oljenæringen en krisepakke på flere milliarder for å hjelpe bransjen gjennom koronakrisen.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
415.8 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02 °C
Les mer  om klima

I en undersøkelse Opinion har gjort for NRK, svarer 60 prosent av de spurte at de er helt eller ganske enig i påstanden «Det er riktig av regjeringen å gi krisestøtte til oljenæringen under koronakrisen».

Bare 15 prosent sier de er helt eller ganske uenig i å gi slik krisehjelp.

Samtidig sier 55 prosent at regjeringen bør stille strenge klimakrav til krisepakkene til næringslivet. Her er 22 prosent helt eller ganske uenig.

Høyre: – Ikke overrasket

Trond Helleland

IKKE OVERRASKET: Parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre synes krisepakken til oljenæringen har truffet veldig bra både i forhold til næringen og folkemeningen.

Foto: David Krekling / NRK

– Jeg synes vi har truffet veldig bra, både regjering og storting.

Det sier parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre, som var med å lose oljenæringens krisepakke til flertall på Stortinget.

Med støtte fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet ble resultatet en pakke på omtrent 8 milliarder kroner til oljenæringen. Målingen er utført før enigheten på Stortinget.

– Det er gjort mange grep, både når det gjelder de som ønsker å prioritere oljenæringen, men også for dem som ønsker å prioritere klima, sier Helleland.

Han får støtte av partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet.

Jonas Gahr Støre (Ap)

VIL HA INDUSTRI: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener kompetansen i oljeindustrien er avgjørende for å omstille Norge i en grønnere retning.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

– Dette gjenspeiler at nordmenn kjenner sin industri, og vet at den er viktig for arbeid og familiers inntekt. Det er i en oppegående industri vi kan stille krav og ha ambisjoner om å kutte utslipp og utvikle teknologi. Det tror jeg mange som jobber tett opp mot industriarbeidsplasser vet, sier Støre.

Han sier krisepakkens formål var å redde olje- og gassnæringen og få i gang prosjekter som allerede var under planlegging. Denne næringen skal igjen være med å utvikle teknologien som skal kutte utslipp og sikre fornybar energi.

– Vi må se sammenhengen. Det er disse verftene som også bygger havvind, og de bygger det basert på erfaringen fra å bygge for eksempel oljeplattformer. Det er disse bedriftene som kan utvikle norsk hydrogenproduksjon på bakgrunn av karbonfangst og lagring. Dette er en sammenhengende industri, sier Støre.

Samtidig mener Ap-lederen at Høyre og regjeringen ikke gjør nok på andre områder innen klima og miljø.

– Jeg mener regjeringen i dag er altfor defensiv. Den har ikke sterke stimulanser til å gå videre på både fangst og lagring av CO₂, hydrogensatsing, havvind også videre. Det er andre områder der vi må gjøre satsinger, sier Støre.

SV: – Folket på linje med SV

Kari Elisabeth Kaski

STØTTE I FOLKET: SVs Kari Kaski mener Opinions undersøkelse viser at SVs syn har støtte i folket.

Foto: Tom Arne Søyland / NRK

SVs finanspolitiske talsperson Kari Kaski valgte å trekke partiet fra forhandlingene om krisepakken for oljenæringen. Hun føler likevel at resultatene i undersøkelsen Opinion har gjort for NRK viser at partiet har flertallets støtte når det kommer til krisepakke til oljenæringen.

– Også SV var klar til å gi en krisepakke til oljenæringen. Det har vi gjort til mange bransjer. Men SV ville stille krav til at man ikke kunne ta ut utbytte eller øke lederlønningene, men også til å kutte klimagassutslipp og omstilling. Jeg ser at det er flere som ønsker å stille klimakrav, så der er folket på linje med SV, sier Kaski.