Hopp til innhold

- Vi er kampklare og fandenivoldske

I dag ankommer ministere fra alle verdensdeler klimatoppmøtet i Mexico. Det er et vanskelig arbeid som venter, sier miljøvernminister Erik Solheim, som mener møtet likevel byr på betydelige muligheter.

Erik Solheim

Erik Solheim har i dag sjekket inn ved klimakonferansen for å sluttføre arbeidet til forhandlerne.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristin Granbo i Cancun
Foto: NRK

Forhandlere fra flere land har gitt inntrykk av at tekstforslagene som nå er lagt fram her i Mexico ennå ikke er klare for politikerne.

- For omfattende og for komplisert, mener de.

Erik Solheim sier til NRK.no at han ønsker å unngå det som skjedde i København.

- Der ble politikerne sittende å forhandle om detaljer i tekstene, og de var på langt nær ferdige før høynivådelen tok til.

Alt eller ingenting

Erik Solheim i Cancun

Miljøvernminister Erik Solheim holder pressekonferanse i Cancun.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Men man har ikke beveget seg betydelig framover i den første uka av forhandlingene.

Statsminister Jens Stoltenbergs ønske om å nå enighet om enkeltavtaler i steden for å sikte mot en helhetlig avtale ble også skutt i bakken av USA - som er tydelige på at de vil ha alt eller ingenting.

Les mer: Stoltenberg vil ha solospill i klimakampen

Solheim sier i dag at det er urimelig å forvente enighet om alle punkter, og at det eneste riktige er å sluttføre punkter der man er kommet langt.

- Vi må bygge stein for stein, etasje for etasje.

Solheim trekker spesielt fram skogavtalen, REDD+, der man siden København har hatt stor enighet om flere punkter i avtalen.

- Det er til menneskehetens felles beste å få til en avtale om skog. Det er i Norges, Indonesias, Brasils og USAs interesse å få til en slik avtale. Den bør frakobles alt annet slik at vi kan bevege oss fremover.

Han kritiserer USAs standpunkt om at alt skal gå i boks på samme tid.

- Å gjøre skogavtalen til en fange for alt mulig annet er et urimelig standpunkt.

- Vil være en forbrytelse

Solheim nevner til sammen fire punkter, inkludert skog, som Norge vil jobbe for de siste dagene av konferansen.

- Det må bli en beslutning om å videreføre Kyotoprotokollen. Å gi opp Kyoto uten noe annet og bedre alternativ vil være en forbrytelse. Det underminerer hele prosessen, sier han.

Les: Japan dreper Kyoto på andre dag av forhandlingene

Han legger til at det ikke trenger å bli klart i Cancun, men det bør bli en beslutning som kan ta Kyoto med videre til Sør-Afrika, hvor toppmøtet skal holdes neste år.

Solheim er positiv til at enkelte u-land viser vilje til endring omkring måling og overvåking av utslipp i de store u-landene.

- Vi har sett en positiv utvikling med en endring av innstillinger fra viktige land, som India.

Les også: Kina vedgår å være miljøversting

Det fjerde punktet som omhandler finansiering av klimatiltak i utviklingsland må også inn i tekstene som kommer ut av Cancun, sier Solheim.

- Vi vil arbeide for å få henvisning til dette i tekstene og jobbe for at det praktiske rundt en slik finansiering går på plass.

Det gjenstår fire forhandlingsdager i Cancun. I kveld ankommer også flere statsledere som skal ta del under høynivåbiten av konferansen, for å kunne sluttføre forhandlingstekstene.