NRK Meny
Normal

- Vi er kampklare og fandenivoldske

I dag ankommer ministere fra alle verdensdeler klimatoppmøtet i Mexico. Det er et vanskelig arbeid som venter, sier miljøvernminister Erik Solheim, som mener møtet likevel byr på betydelige muligheter.

Erik Solheim

Erik Solheim har i dag sjekket inn ved klimakonferansen for å sluttføre arbeidet til forhandlerne.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristin Granbo i Cancun
Foto: NRK

Forhandlere fra flere land har gitt inntrykk av at tekstforslagene som nå er lagt fram her i Mexico ennå ikke er klare for politikerne.

- For omfattende og for komplisert, mener de.

Erik Solheim sier til NRK.no at han ønsker å unngå det som skjedde i København.

- Der ble politikerne sittende å forhandle om detaljer i tekstene, og de var på langt nær ferdige før høynivådelen tok til.

Alt eller ingenting

Erik Solheim i Cancun

Miljøvernminister Erik Solheim holder pressekonferanse i Cancun.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Men man har ikke beveget seg betydelig framover i den første uka av forhandlingene.

Statsminister Jens Stoltenbergs ønske om å nå enighet om enkeltavtaler i steden for å sikte mot en helhetlig avtale ble også skutt i bakken av USA - som er tydelige på at de vil ha alt eller ingenting.

Les mer: Stoltenberg vil ha solospill i klimakampen

Solheim sier i dag at det er urimelig å forvente enighet om alle punkter, og at det eneste riktige er å sluttføre punkter der man er kommet langt.

- Vi må bygge stein for stein, etasje for etasje.

Solheim trekker spesielt fram skogavtalen, REDD+, der man siden København har hatt stor enighet om flere punkter i avtalen.

- Det er til menneskehetens felles beste å få til en avtale om skog. Det er i Norges, Indonesias, Brasils og USAs interesse å få til en slik avtale. Den bør frakobles alt annet slik at vi kan bevege oss fremover.

Han kritiserer USAs standpunkt om at alt skal gå i boks på samme tid.

- Å gjøre skogavtalen til en fange for alt mulig annet er et urimelig standpunkt.

- Vil være en forbrytelse

Solheim nevner til sammen fire punkter, inkludert skog, som Norge vil jobbe for de siste dagene av konferansen.

- Det må bli en beslutning om å videreføre Kyotoprotokollen. Å gi opp Kyoto uten noe annet og bedre alternativ vil være en forbrytelse. Det underminerer hele prosessen, sier han.

Les: Japan dreper Kyoto på andre dag av forhandlingene

Han legger til at det ikke trenger å bli klart i Cancun, men det bør bli en beslutning som kan ta Kyoto med videre til Sør-Afrika, hvor toppmøtet skal holdes neste år.

Solheim er positiv til at enkelte u-land viser vilje til endring omkring måling og overvåking av utslipp i de store u-landene.

- Vi har sett en positiv utvikling med en endring av innstillinger fra viktige land, som India.

Les også: Kina vedgår å være miljøversting

Det fjerde punktet som omhandler finansiering av klimatiltak i utviklingsland må også inn i tekstene som kommer ut av Cancun, sier Solheim.

- Vi vil arbeide for å få henvisning til dette i tekstene og jobbe for at det praktiske rundt en slik finansiering går på plass.

Det gjenstår fire forhandlingsdager i Cancun. I kveld ankommer også flere statsledere som skal ta del under høynivåbiten av konferansen, for å kunne sluttføre forhandlingstekstene.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.