– Mer ambisiøs miljøpolitikk med blåblå regjering enn den rødgrønne

Naturvernforbundet kommer med et spark til den rødgrønne regjeringen: En eventuell blåblå regjering vil føre en mer ambisiøs klimapolitikk enn den sittende, sier leder Lars Haltbrekken.

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet troppet i dag opp sammen med andre miljøforkjempere på Stortinget for å overlevere FNs klimarapport til Erna Solberg og regjeringssonderingene via hennes rådgiver Sigbjørn Aanes.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Lars Haltbrekken

Leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken kritiserer den rødgrønne regjeringens miljøsatsing. Han har store forventninger til en ny regjering.

Foto: Audun Garberg
Nina Jensen generalsekretær i WWF Norge

Nina Jensen i WWF mener den nye regjeringen må leve opp til sine løfter.

– Forslag og uttalelser Høyre har kommet med under de åtte årene hvor de rødgrønne har styrt gir grunn til å forvente en langt mer offensiv klimapolitikk fra den nye regjeringen, uavhengig av om Venstre og KrF blir med eller ikke, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken til NRK.

– Mener du selv med en regjering bestående av Høyre og Frp?

– Ja, det mener jeg.

Uttalelsene kommer i forbindelse med at FN fredag la frem sin mest omfattende klimarapport noensinne.

Økning av utslipp i Norge, ned i nabolandene

Haltbrekken peker på en rekke Høyre-forslag og utspill om en mer ambisiøs miljøpolitikk og en mer forpliktende klimamelding.

– Vi har store forventninger, særlig til Høyre i klimapolitikken. De har flere ganger sagt at de i to runder måtte presse regjeringen til en mer ambisiøs klimapolitikk. Først i 2007, så i 2012. Etter klimaforliket i 2012 sa Høyre klart at de ville gjøre klimameldingen mer forpliktende, sier Haltbrekken.

Han peker på at utslippene har økt i Norge og gått ned i våre naboland.

– Norge har økt utslippene med 5,6 prosent. Sverige og Danmark har kuttet utslippene med 16 prosent og Finland med seks prosent, sier Haltbrekken.

WWF: Nå må de leve opp til løftene

Også Nina Jensen i World Wide Fund for Nature Norge (WWF) har forventninger til den nye regjeringen.

– Nå må de borgerlige innfri løftene om å levere en bedre klima- og miljøpolitikk enn de rødgrønne. WWF har store forventninger til at et regjeringsskifte også betyr en ny giv for en rekke av de sakene vi er mest opptatt, sier WWFs generalsekretær Nina Jensen.

Også hun viser til uttalelser fra Høyre:

– Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup har brukt valgkampen til å vise fram Høyre som et progressivt miljøparti. Nå er tiden kommet for å leve opp til løftene, sier Jensen.

Enda sikrere på menneskeskapte klimaendringer

Fredag morgen la FN frem en svært omfattende klimarapport på over tusen sider.

Forskerne konkluderer i rapporten med at det er mellom 95 og 100 prosent sikkert at klimaendringene er menneskeskapte.

Fortsetter vi i samme bane er utsiktene dystre, ifølge forskerne: Det blir stadig varmere, og særlig i nordlige områder, isen vil smelte, havet vil stige og blir surere. Konsekvensen blir flere hetebølger, mer tørke og mer flom.