NRK Meny
Normal

Klimasjefen har tro på et grønt Kina

Mens verden setter sin lit til at USAs nasjonale klimaavtale kommer i boks, forventer FNs klimasjef Yvo de Boer at Kina finner veien til lederplassen.

Forurensningen i Beijing

Forurensning i Beijing.

Foto: Frøydis Frostmo Faraj / NRK

Kina er i ferd med å finne plassen foran USA med sine nasjonale mål for mer energisparing, fornybar energi og kutt i bilforurensningen, sa Yvo de Boer i et intervju med nyhetsbyrået AP i går.

Følg møtene direkte fra klokken 14.50 til 17.00:

FNs klimamøte i New York

Kina og India med ambisiøse planer

Og utviklingen markerer en dramatisk endring. USA, under George W. Bush, brukte lenge Kina- og Indias manglende deltakelse som grunn til å nekte utslippskutt.

– Kina og India har meldt om svært ambisiøse nasjonale klimaplaner. For Kinas del er disse så ambisiøse at de godt kan bli ledere i kampen mot klimaendringene, sa de Boer.

Han la til at det store spørsmålstegnet fortsatt ligger hos USA.

Les mer: - USA er nøkkelen til klimaavtale

Her ligger nemlig landets nasjonale mål fortsatt til avstemming hos Senatet. Forslagene er godkjent av Representantenes hus, men mange tror den endelige avgjørelsen vil la vente på seg.

Verdens største utslippskjempe

I 2006 overtok Kina som verdens største utslippskjempe av CO2. Kina hadde da et utslipp på 6 milliarder kubikktonn, mot USAs 5,9.

USA har lenge vært klar på at kineserne må binde seg til de samme rettslige avtalene som andre land går med på, som en forutsetning for egne avtaler.

Ifølge spesialrådgiver i miljøverndepartementet, Hanne Bjurstrøm, er toppmøtet i København i desember helt avhengig av at disse to landene er med på notene.

- En avtale som ikke har med seg verdens største utslippskjemper er ingen tilstrekkelig avtale. Det er dessuten utenkelig å tro at Kina og India blir med dersom USA ikke er det.

Les også: – Vi har begrenset uenighetene

Presidenten leverer nye planer

Yvo de Boer er denne uken på plass under et toppmøte i New York der verdens ledere skal forsøke å enes om mål som skal forhandles under klimatoppmøtet i København i desember.

I dag er den kinesiske presidenten, Hu Jintao, ventet å komme med nye planer for å bekjempe de globale klimaendringene.

De har allerede offentliggjort planer som innebærer at 15 prosent av all energibruk skal komme fra fornybare kilder innen 2020.

Kina og USA står sammen for omtrent 40 prosent av hele verdens CO2-, metan- og andre klimagass-utslipp.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.