NRK Meny
Normal

Klimaflyktningene flykter ikke langt

I løpet av de siste årene har antallet mennesker berørt av naturkatastrofer blitt mer enn doblet.

Kenyansk gutt

Nomader i Turkana i Kenya måtte i høst ofre mange av husdyrene sine for å overleve en ekstrem tørke i landet.

Foto: Scanpix

Men ifølge en ny studie flykter de ikke langt. Rapporten kommer fra International Organization for Migration under andre dag av klimatoppmøtet i København.

Mangler penger og reisemuligheter

Lederen for FNs klimapanel, Dr. Rajendra Pachauri, sa i et intervju med NRK denne helgen at han tror flyktningene vil bli det største klimaproblemet for Norge.

Dr. Rajendra Pachauri

Dr. Rajendra Pachauri mener Norges største klimautfordring ligger i klimaflyktningene.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Studien fra IOM viser imidlertid noe ganske annet. Den antyder at spådommene omkring klimaflyktningene er ganske feilslått.

Rapporten antyder at mellom 25 millioner og én milliard mennesker vil bli drevet på flukt på grunn av naturkatastrofer i løpet av de neste fire tiårene.

Men de tror svært få av disse vil ha muligheter til å forlate landene sine, på grunn av mangel på penger og muligheter til å reise.

Generelt sett venter man at landene skal håndtere folkevandringen innenfor egne landegrenser, sett bort fra de små øystatene som i noen tilfeller allerede har forsvunnet under vann - står det i rapporten.

Sosiale og økonomiske utfordringer

De landene som imidlertid vil få problemer med internasjonal utflytting, står foran store sosiale og økonomiske utfordringer, også klimarelaterte katastrofer som fører til dårlig matsikkerhet.

Blant disse nevner de Afghanistan, Bangladesh, mesteparten av Mellom-Amerika, flere vest-afrikanske- og sørøst-asiatiske land.

Les også: Norge er best rustet for klimaendringene

Til tross for skepsis til tidligere antydninger, understreker studien at mangel på dokumentasjon på migrasjon og klimaendringer gjør det vanskelig å fastslå et klarere bilde på problemet, og større planlegging for tiden som kommer.

- På samme tid som man ser at flyktningene beveger seg innenfor egne landegrenser per i dag, er det svært sannsynlig at internasjonale flyktningebevegelser vil bli en økende utfordring i framtida. Det vil derfor være nødvendig med ordentlige regler og planer for hvordan dette skal håndteres, legger IOM til.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.